Poliser vaktar utanför Ukrainas ambassadör i Madrid.
Poliser vaktar utanför Ukrainas ambassadör i Madrid. Bild: Paul White/AP/TT

Ytterligare misstänkt brevbomb i Spanien

Under den tidiga torsdagsmorgonen hittade spanska säkerhetsagenter en brevbomb på en flygbas i Madrid. Totalt har fem stycken brevbomber har hittats i landet på ett dygn.

ANNONS
|

Ytterligare en misstänkt brevbomb har hittats i Spanien. På torsdagseftermiddagen rapporterar den spanska TV-kanalen La Sexta att den amerikanska ambassaden i Madrid fått mottaga ett brev som liknar de tidigare fyra brevbomberna.

Totalt är det nu fem brevbomber som hittats i Spanien på ett dygn.

Ett fjärde paket ska ha skickats till statsministern Pedro Sánchez, vilket La Sexta rapporterar. Även det ska ha innehållit pyrotekniskt material som upptäcktes och neutraliserades av säkerhetstjänsterna.

Mellan klockan 03 och 04 upptäckte flygbasens säkerhetspersonal ett misstänkt kuvert som de röntgade, uppger spanska El Mundo. Då kunde de se att brevet innehöll ”någon typ av mekanism”, vilket gjorde att civilgardet och rikspolisen underrättades.

ANNONS

Polisens utredare försöker ta reda på huruvida de har någon koppling till de andra brevbomberna som hittats i Spanien under onsdagen och torsdagen.

Säkerhetspersonal skadades när paket detonerade

Det första var ett paket som var adresserat till Ukrainas ambassadör Serhij Pohoreltsev i Madrid. Försändelsen väckte misstankar då den saknade en avsändare och inte såg ut som de brev som vanligtvis är adresserade till diplomater, uppger El Mundo.

En säkerhetsansvarig personal tog paketet till ambassadträdgården där han beslutade sig för att öppna den.

– Så fort han öppnade den hörde han att något klickade och han slängde det direkt, sa ambassadören till European Pravda.

– Trots att han inte höll i lådan vid tidpunkten för explosionen skadade befälhavaren sina händer och fick en hjärnskakning.

Enligt den spanska polisen tog sig den skadade personen själv till sjukhus för vård. Polisen har inlett en teknisk undersökning och ökat sin närvaro runt ambassaden.

Det andra var ett paket som skickats till ett vapenföretag i staden Zaragoza. Företaget tillverkar granatgevär som Spanien skickat till Ukraina.

Spanska myndigheter befarar att fler brevbomber kommer att upptäckas under dagen.

Anklagar Ryssland

I en intervju med spansk tv pekar Ukrainas ambassadör Serhij Pohoreltsev ett anklagande finger mot Ryssland.

– Vi är väl medvetna om terrormetoderna från det angripande landet. Rysslands metoder och attacker kräver att vi är redo för alla sorters incidenter, provokationer eller attacker, säger han.

ANNONS

Ukraina har skärpt säkerheten vid sina ambassader runt om i världen som en konsekvens av smällen.

LÄS MER:Ukraina skärper ambassaders säkerhet

LÄS MER:Man gripen för tyska brevbombsattacker

LÄS MER:Brevbomb exploderade på tyskt Lidl-kontor

ANNONS