I Spanien kan kvinnor få ledigt från jobbet när de har mens.
I Spanien kan kvinnor få ledigt från jobbet när de har mens. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Kvinnor i Spanien kan få ledigt vid menssmärtor

Ledigt när du har mens? Snart kan kvinnor med mensvärk få vara hemma från jobbet när värken blir för svår. Förslaget kan godkännas av Spaniens regering nästa vecka.

ANNONS
|

I Japan, Sydkorea, Indonesien och Zambia kan kvinnor få ledigt från jobbet när de har mens. Men i Europa har en liknande ledighet inte funnits – tills nu.

Spanien kan bli först ut med att låta kvinnor med svår mensvärk stanna hemma från jobbet.

Förslaget, som den spanska radiokanalen Cadena Ser var först att rapportera om, väntas godkännas av landets regering nästa vecka, skriver The Telegraph.

LÄS MER:De fixar gratis mensskydd till skolor och arbetsplatser

"Ska få vara hemma”

Enligt spanska myndigheter lider omkring en tredjedel av alla kvinnor som har mens av svår smärta i form av till exempel buksmärta, huvudvärk, diarré och feber.

– Om någon har en sjukdom med liknande symtom beviljas ett tillfälligt handikapp. Samma sak bör ske med menstruation – en kvinna med mycket smärtsam mens ska få vara hemma, säger Angela Rodriguez, utrikesminister för jämställdhet, till den spanska tidningen El Periodico.

ANNONS
I det nya förslaget ingår en prissänkning på bindor och tamponger.
I det nya förslaget ingår en prissänkning på bindor och tamponger. Bild: Jessica Gow/TT

Tre dagar ledigt

Det är med grund i statistiken som Spanien nu väntas ge kvinnor ledigt i upp till tre dagar varje månad. Förslaget är en del av en större reform som bland annat inkluderar krav på skolor att ha bindor i lager för de flickor som behöver dem.

Bindor och tamponger kommer också att delas ut gratis till kvinnor i utsatta områden och momsen kommer att tas bort från försäljningspriset på stormarknader – något som länge varit efterlängtat, skriver The Telegraph.

LÄS MER:Golfstjärnan Lydia Kos mens-svar hyllas

LÄS MER:Här är butiken som ger bort gratis mensskydd

ANNONS