Efter att två tjejer lärt honom mer om mens och dess konsekvenser började Zeeshan Malik dela ut gratis mensskydd.
Efter att två tjejer lärt honom mer om mens och dess konsekvenser började Zeeshan Malik dela ut gratis mensskydd. Bild: Privat

Här är butiken som ger bort gratis mensskydd

Mensskydd borde vara en mänsklig rättighet. Det menar butiksägaren Zeeshan Malik, som har börjat dela ut gratis bindor och tamponger i butiken i Majorna.
– Jag gör vad jag kan och nu är det upp till andra att göra vad de kan, säger han.

ANNONS
|

Godhemsbutiken i Majorna skänker bort gratis bindor och tamponger till den som behöver.

– Menstruationen är inte kvinnors val. Det händer, så det är naturligt. Det är anledningen till att det måste vara gratis, säger butiksägaren Zeeshan Malik.

Idén uppstod efter att två tjejer, som ofta handlar i kvartersbutiken, påpekade hur dyrt det är med mensskydd och berättade om vilka problem det kan ställa till med om man inte har råd.

– Om de är i skolan och inte har råd med mensskydd blir deras kläder fulla med blod. De bär smärtan, och de bär kostnaden. Men de har inte valt att blöda. De tycker att det borde vara en rättighet att få de här produkterna gratis, säger Zeeshan Malik.

ANNONS

– Jag insåg att de har rätt. Jag beslutade att ge bort det här gratis, när de vill kan de komma till min butik och få det gratis.

Hoppas på politikerna

Han hoppas att det ska bli en politisk diskussion om detta, och att mensskydden åtminstone kan subventioneras så att fler har råd.

– Om Sverige tar initiativ till det här följer hela världen efter, säger Zeeshan Malik och påpekar att flickor i många delar av världen inte har råd med mensskydd.

En kommun som ska börja dela ut gratis mensskydd i skolan är Åmål.

– Jag tror att det handlar mycket om att samhället i stort har blivit allt mer jämställt. Det är sjukt att tänka att kvinnor som generellt har lägre lön också ska betala tusentals kronor under sitt liv, något som vi inte har valt heller, säger eleven Lovisa Olsson till P4 Väst.

På Göteborgs skolor går det att få mensskydd genom skolans elevhälsa, men eftersom inte alla elever vet detta, eller känner sig bekväma med att fråga skolsköterskan om en binda föreslog Vänsterpartiet, för ett par år sedan, gratis och tillgängliga mensskydd på skolorna. S lade ett liknade förslag, men då om menskoppar.

ANNONS

Alliansen menar att behovet redan hanteras ute på skolorna.

Kommunalrådet Jenny Broman (V) säger att många elever inte vet att det finns mensskydd att använda, att de inte alltid passar, och att flickor kanske inte känner sig bekväma med att fråga sin skolsköterska.

– Flera kommuner har infört det här nu, så småningom är det nog dags att lägga ett liknande förslag igen, och hoppas att politikerna vaknat, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

LÄS MER:Ida-Maria fick endometrios som barn – men ingen vård

LÄS MER:De fixar gratis mensskydd till skolor och arbetsplatser

LÄS MER:Kommunen börjar erbjuda gratis mensskydd till skolelever

ANNONS