Kamala Harris liv fram till att bli presidentkandidat

Mamma från Indien och pappa från Jamaica. Hon är bästa vän med makens svenskättade exfru och står nära deras barn. Hon har beskrivit familjens gemenskap som ”nästan löjligt fantastisk”.
Kamala Harris privatliv vävs in i den framgångsrika karriären som gått spikrakt uppåt efter juristutbildningen i Kalifornien och nu är ett steg från världens mäktigaste position.

ANNONS
|

Kamala Harris pappa Donald är svart och född på Jamaica. Han fick stipendium i början av 1960-talet för att läsa ekonomi på Berkeleyuniversitet i Kalifornien. Och det var där han träffade Shyamala Gopalan som ungefär samtidigt hade flyttat från Indien för att studera på samma universitet.

Båda stannade, gifte sig – och de två döttrarna Kamala och Maya föddes.

Men det var som ensamstående mamma som Shyamala uppfattade sig efter pratets bittra skilsmässa några år senare. Vårdnadstvisten om döttrarna ledde till rättegång och Donald Harris förlorade.

Det finns ett stort glapp i Kamala Harris memoarer. Det som saknas i boken är en mer detaljerad berättelse om hennes pappa.

När Shyamala, som redan som 25-åring tagit doktorsexamen med inriktning på forskning om bröstcancer, fick en forskartjänst i Montreal i Kanada flyttade Kamala och Maya med, och fortsatte sin utbildning där under några år.

ANNONS

Det finns ett stort glapp i Kamala Harris memoarer, ”The Truths We Hold”. Det som saknas i boken är en mer detaljerad berättelse om hennes pappa.

Donald Harris professionella liv är en framgångssaga som hon bara ytligt tar sig igenom. Efter sin doktorsexamen blev han, som den förste svarte mannen någonsin, anställd på Stanforduniversitetet. Ett universitet som är ett av de främsta i USA.

Han blev senare professor där och har skrivit flera teoretiskt orienterade böcker. Han har även under perioder varit ekonomisk rådgivare åt premiärministrar och regeringar på Jamaica.

Han kan betraktas som liberal och socialdemokrat, men kallades ibland ”marxist” av mer konservativt orienterade ekonomer. I dag är han 85 år och professor emeritus på Stanford.

Kamala Harris talar hellre om sin, sedan 2009, bortgångna mamma. Harris säger sig ha ärvt sitt klingande skratt från modern som också haft stor betydelse för hennes utveckling till en självständig och framgångsrik kvinna. Kamala spred moderns aska i havet utanför Indien.

Pappan fanns inte med när hon svor eden som USA:s första kvinnliga vicepresident. Det är oklart om han ens var inbjuden.

Kamala Harris svärs 2004 in som San Franciscos nya distriktsåklagare. I mitten är det Harris mamma Shyamala Gopalan som håller en kopia av ”Bill of rights”, rättighetsförklaringen.
Kamala Harris svärs 2004 in som San Franciscos nya distriktsåklagare. I mitten är det Harris mamma Shyamala Gopalan som håller en kopia av ”Bill of rights”, rättighetsförklaringen. Bild: George Nikitin

Kamala Harris har gjort en spikrak karriär efter juristutbildningen i Kalifornien. Men i stället för att arbeta och bli delägare i en privat advokatfirma valde hon den politiska banan.

ANNONS

– Jag har inte utbildat mig för att tjäna stora pengar utan för rättvisa, sägs hon ha yttrat vid ett tillfälle då hon hade möjlighet att ta sig an några lukrativa mål i näringslivet.

Harris beskrevs som en av de tuffaste att bekämpa brottsligheten och lämnade 2011.

Hon ställde upp i valet till distriktsåklagare i San Francisco och tillträdde posten 2004. Hon beskrevs som en av de tuffaste att bekämpa brottsligheten och lämnade 2011. Då hade hon vunnit valet som attorney general, justitieminister, i Kalifornien och lämnade den posten 2017 – då hon valts till senator för Kalifornien och flyttade till Washington.

2019 bestämde hon sig för att ställa upp i presidentvalet 2020 men insåg att hon inte hade en chans. Men när Joe Biden nominerades till presidentkandidat valde han Harris till sin vice. När nu Biden hoppat av är hon på väg att ta hans plats som presidentkandidat.

Kamala Harris och Doug Emhoff.
Kamala Harris och Doug Emhoff. Bild: Erin Schaff

Kamala Harris gifte sig med Doug Emhoff 2014. Vigselförrättare var hennes syster Maya, som är advokat. Maya var rådgivare åt Hillary Clinton i kampanjen 2016 och har även arbetat med kampanjer för sin syster.

Kamala hade inte varit gift tidigare och hade inga barn när hon och Doug träffades vid en ”blind date” som arrangerats av vänner. Hans äktenskap med svenskättade Kerstin var över sedan flera år.

ANNONS

– Kerstin är min bästa väninna, försäkrar Kamala och Kerstin beskriver nu Kamala som en perfekt presidentkandidat.

Barnen kallar henne ”Momala”. Hon har beskrivit familjens gemenskap som ”nästan löjligt fantastisk”.

Kamala ser Dougs och Kerstins två barn som sina egna. Barnen kallar henne ” Momala”. Hon har beskrivit familjens gemenskap som ”nästan löjligt fantastisk”.

När Kamala Harris installerades som vicepresident fanns alla med. Doug, Kerstin, sonen och dottern som gör karriär som modell och designer.

Kerstin Emhoff är själv framgångsrik i filmvärden som producent och ägare till bolag som bland annat producerar dokumentärer.

Doug Emhoff säger att han är en stolt ”förste gentleman”, som titeln blev när Kamala valdes till vicepresident.

Han är advokat och har tidigare engagerats av filmindustrin och föreläser även i juridik. Han har som ”förste gentleman” haft en rad representativa uppdrag på egen hand.

Doug Emhoff är judisk och utsågs av Joe Biden som särskilt ansvarig för arbetet mot antisemitism efter Hamas attack den 7 oktober och kriget i Gaza.

– Jag kan inte föreställa mig hur livet skulle vara utan Doug, säger Kamala Harris. Han betyder allt.

LÄS MER:Det händer nu: Så väljer Demokraterna sin nya presidentkandidat

LÄS MER:Tungt stöd för Harris efter Bidens avhopp

LÄS MER:Joe Bidens brev där han meddelar sitt avhopp

ANNONS