Israel vaccinerar invånarna i rekordfart

TEL AVIV. Efter sin rivstart fortsätter Israel att med rekordfart vaccinera sina medborgare mot covid. Nu har mer än en tredjedel fått sin första dos och 17 procent den andra – och även om smittan fortfarande sprids snabbt visar resultaten hög immunitet efter andra sprutan.

ANNONS
|

Köerna ringlar utanför hundratals mer eller mindre improviserade vaccinmottagningar över hela Israel. På sportarenor och kulturanläggningar, som annars är stängda under pandemin, håller man öppet för att vaccinera. Det finns också drive-in-mottagningar för bilister.

Två stora tält dominerar Rabin-torget i centrala Tel Aviv. De innehåller 20 vaccineringsstationer som tar emot människor i strid ström. Inte längre mest äldre personer som när kampanjen drog i gång för mer än en månad sedan – mer än 80 procent av 60-plussarna har nu vaccinerats – utan medelålders och yngre.

Israel har vaccinerat 33 procent av sina 9,3 miljoner invånare med första sprutan och ligger först i världen, följt av Förenade arabemiraten med 26 procent.

ANNONS

– Jag får andra sprutan, det känns jättebra. Hoppas vi är på väg ur pandemin. Men jag fortsätter att följa reglerna med munskydd och håller avstånd, säger Gil Koffman, 44, IT-specialist från Tel Aviv.

Gil Koffman, 44, IT-specialist, Tel Aviv.
Gil Koffman, 44, IT-specialist, Tel Aviv. Bild: Arne Lapidus

Han behöver inte vänta länge för att komma in i tältet. På morgnar och kvällar är köerna längre.

LÄS MER:Pfizer och Moderna tillverkar boosterdos mot muterade coronavirus

Inne i en tredje nedstängning

Samtidigt har massvaccineringen ännu knappast påverkat den stora smittspridningen. Brittiska, sydafrikanska och andra mutationer driver upp takten. Israel är mitt inne i sin tredje nedstängning och har stängt den internationella Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv för att försöka stoppa de nya varianterna.

– Vi befinner oss i en kapplöpning mellan vaccination och mutation. Det kommer nya mutationer så vi måste springa så fort vi kan, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

De upprepade nedstängningarna har fått förödande ekonomiska konsekvenser. På många butiker runt Rabin-torget finns skyltar som meddelar att lokalen är till salu eller är ledig att hyra. Arbetslösheten är hög, massor av butiker och småföretag har slagit igen under pandemin.

Samtidigt har en debatt flammat upp om huruvida Israel och har juridisk och/eller moralisk skyldighet att vaccinera palestinierna på Västbanken och i Gaza.

LÄS MER:Varnar för dödligt virus från flyghundar

Hoppas vinna valet med vaccineringen

Netanyahu drar stora politiska växlar på den framgångsrika vaccineringskampanjen. Han lovar att alla över 16 år ska vara vaccinerade före utgången av mars. I takt med att väljarna blir mindre oroliga för covid-19 blir också premiärministern mindre orolig inför valet den 23 mars.

ANNONS

Han ligger bra till i mätningarna. Och även hans motståndare ger honom motvilligt beröm för hans aktiva insatser som gett Israel stora och snabba leveranser av vaccin. Däremot får han kritik för de många nedstängningarna och sin hantering av pandemin i övrigt.

– Politik och vaccin hör ihop. Jag hoppas att det inte påverkar hur folk röstar, säger Gil Koffman.

Också Michal Frankel, 38, musiklärare från Holon utanför Tel Aviv, är medveten om att vaccinet spelar en stor roll i Netanyahus valkampanj. Han låter sig ständigt fotograferas på vaccinmottagningarna och på flygplatsen när leveranser anländer.

Michal Frankel, 38, musiklärare, Holon.
Michal Frankel, 38, musiklärare, Holon. Bild: Arne Lapidus

– Jag får andra sprutan, det känns fint. Jag väntar en vecka, sedan kan jag träffa mina föräldrar igen. Jag är stolt över Israels framgångar, säger hon och fortsätter:

– Det är oundvikligt att vaccineringen påverkar politiken, den kan avgöra valet för Netanyahu. Jag är emot honom, jag hoppas att han inte vinner på det. Framgången beror inte bara på honom utan på vårt hälsovårdssystem.

LÄS MER:Ilska över vaccinfördröjning i EU

”Jag gör det av lojalitet och ansvar mot samhället”

Utanför vaccinationstälten på torget finns skyltar med texter som ”Tillsammans besegrar vi coronaviruset”. Strax intill står ett tredje stort tält, en drop in-mottagning där folk kan covid-testa sig.

Det finns inget utbrett motstånd mot vaccinering i Israel. Men alla är inte lika ivriga även om de med ålderns rätt kunde ha fått sin första spruta redan för flera veckor sedan.

ANNONS
Iris Bentzour, 60, lärare, Tel Aviv.
Iris Bentzour, 60, lärare, Tel Aviv. Bild: Arne Lapidus

– Jag sköt upp min vaccinering tills också resten av världen började komma i gång. Så att inte bara vi i Israel skulle vara försökskaniner. Jag är orolig, men hoppas att det blir okej, säger Iris Bentzour, 60, lärare från Tel Aviv.

– Jag gör det av lojalitet och ansvar mot samhället, för att inte smitta andra. Jag hoppas massvaccineringen och nedstängningen ska hjälpa, säger hon.

LÄS MER:Joe Bidens upptäckt – vaccinationsplan saknades

Visar resultat på nära 95 procents immunitet

Israels rekordsnabba vaccinering har flera förklaringar. Landet slöt tidigt avtal med tillverkaren Pfizer om att dela alla data med medicinföretaget – som därmed fick tillgång till ett ”laboratorium” där man snabbt, i realtid kan se hur vaccinet fungerar på en stor befolkning. Det finns redan hoppfulla första rön som visar resultat på nära 95 procents immunitet, som Pfizer utlovat, tio dagar efter att man fått den andra sprutan.

Samtidigt var Netanyahu mycket aktiv och låg på tillverkarna. Han ska ha ringt ett 20-tal samtal till Pfizers vd på kort tid, också mitt i natten. Dessutom betalade Israel betydligt mer än till exempel EU, pengar som man räknar med att få tillbaka snabbt om den ekonomiska återhämtningen kommer i gång tidigt. Israel har också goda förutsättningar med sin effektiva offentliga sjukvård och möjlighet till snabb distribution på liten yta.

ANNONS

Pfizer ska skicka cirka tio miljoner doser vaccin till Israel före slutet av mars, enligt medieuppgifter. De första leveranserna från Moderna har redan anlänt och Israel har också avtal med Astra Zeneca.

LÄS MER:Detta strider EU och Astra Zeneca om

Kritiseras för att palestinier exkluderas

Samtidigt får Israel internationell kritik för att man inte vaccinerar palestinier på Västbanken och i Gaza utan bara israeliska araber, alltså palestinier som är israeliska medborgare. Det förekommer också en intern debatt om Israels moraliska och juridiska skyldighet att vaccinera de 4,5 miljoner palestinier som är under israelisk militär kontroll.

FN och människorättsgrupper säger att Israel som ockupationsmakt har ansvar för befolkningen i de palestinska områdena. Israel svarar att man inte är ockupationsmakt utan lämnade Gaza 2005 samt att den palestinska regeringen på Västbanken är ansvarig för hälsovården i de palestinska områdena, enligt Osloavtalen från 1993–1995. Men Israel kontrollerar tillsammans med Egypten kustremsan Gazas gränser, vilket enligt folkrättsexperter räknas som ockupation.

Palestinierna har avtalat med Ryssland om köp av fyra miljoner doser av det ryska vaccinet Sputnik. De räknar också med att få vaccin via Världshälsoorganisationens (WHO) vaccinprojekt för fattiga länder.

– Vi vill se till att vi har tillräckligt för oss själva. Om det räcker får vi se vad vi kan göra för våra närmaste grannar. Att palestinierna är i ett besvärligt läge ligger inte i Israels intresse, säger den israeliske hälsoministern Yuli Edelstein.

ANNONS

FAKTA – 33 procent vaccinerade i Israel.

• Israel har 9,3 miljoner invånare, alltså nästan lika många som Sverige.

• Runt 33 procent av medborgarna har fått minst en dos vaccin, 17 procent har fått två doser. Det är den högsta andelen i världen.

• Sammanlagt har 4,35 miljoner doser vaccin injicerats i Israel. 2,85 miljoner människor har fått en dos, 1,5 miljoner två doser.

• Siffrorna är från den 28 januari och kommer från en databas kopplad till det brittiska Oxford-universitetet.

Arne Lapidus är GP:s reporter i Tel Aviv.
Arne Lapidus är GP:s reporter i Tel Aviv. Bild: Privat
ANNONS