Flyghund, en slags fladdermus, på ett Zoo i Singapore.
Flyghund, en slags fladdermus, på ett Zoo i Singapore. Bild: Wong Maye-E

Varnar för dödligt virus från flyghundar

Nästa utbrott av virus kan komma lika snabbt som coronapandemin och vi är inte tillräckligt förberedda, enligt Acess to Medicine Foundation som varnar samtidigt för ett nytt virus med en dödlighet på upp till 75 procent.
– Nipah kan explodera närsomhelst, säger organisationens direktör Jayasree Iyer till the Guardian.

ANNONS
|

Enligt rapporten från Acess to Medicine Foundatation (AMF), en ickevinstdrivande organisation som finansieras av bland annat Nederländarnas och Storbritanniens myndigheter, var både läkemedelsindustrin och världssamfundet dåligt förberedda för coronapandemin. Detta trots flera års varningar.

Enligt AMF kan nästa utbrott komma lika snabbt som coronapandemin.

För the Guardian lyfter AMF-direktören Jayasree Iyer särskilt fram oron för ett stort utbrott av Nipah-viruset i Asien. Viruset kan ha en dödlighet på upp till 75 procent.

– Nipahviruset är en smittsam sjukdom som skapar stor oro. Nipah kan explodera närsomhelst. Nästa pandemi kan vara ett vara ett resistent virus, säger hon.

ANNONS

Troligtvis från flyghundar

Viruset kommer från flyghundar, en slags fladdermöss. Det kan orsaka allvarliga andningsproblem och svullnad av hjärnan, medan andra inte blir sjuka alls. Dödligheten ligger på mellan 40 och 75 procent, beroende på var utbrottet sker, enligt The Guardian.

Enligt WHO är inkubationstiden fyra till 14 dagar men fall där den varit hela 45 dagar har också rapporterats.

Nipahviruset kan spridas genom mat, från djur till människa, eller direkt från person till person. Tidigare utbrott i Bangladesh och Indien kan troligtvis kopplas till dadelpalmjuice, som kontaminerats med urin från infekterade flyghundar.

Nipahviruset finns med på Världshälsoorganisationens (WHO) topp tio-lista över mest prioriterade smittoämnen. Det handlar om sådant som saknar vaccin eller läkemedelsbehandling, och som kan vara en risk för folkhälsan och har potential att skapa pandemier.

ANNONS