Israel bekräftar attack mot flyktingläger

Minst 47 personer uppges ha dödats i en israelisk attack mot flyktinglägret Jabalia i norra Gazaremsan, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet.
Israel bekräftar attacken, och säger att man lyckades döda ett viktigt Hamasbefäl som kopplas till gruppens terrorattack mot Israel den 7 oktober.

ANNONS
|

"Hans eliminering utfördes som en del av en storskalig attack mot terrorister och terrorinfrastruktur tillhörande den centrala Jabaliabataljonen, som hade tagit kontroll över civila byggnader i Gaza stad", uppger Israels militär.

Flera Hamasmedlemmar döda

Den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari säger att attacken även dödade flera andra medlemmar av Hamas som befann sig tillsammans med befälhavaren, enligt BBC.

Han säger att målet med att attackera byggnaden ledde till att andra byggnader också kollapsade, vilket påverkat hela Hamas underjordiska infrastruktur.

Hagari upprepar också IDF:s, Israels försvarsmakts, uppmaning till människor i norra Gaza att bege sig söderut. Israel har utropat norra Gaza som en evakueringszon.

ANNONS

Guterres fördömer dödandet

FN:s generalsekreterare, António Guterres, upprepade under tisdagskvällen sitt krav på omedelbar eldupphör och uppmanade alla parter att respektera internationell humanitär rätt, enligt The Guardian.

– Jag fördömer dödandet av civila i Gaza, och jag är bestört över rapporter om att två tredjedelar av de som har dödats är kvinnor och barn, säger han.

Söker efter överlevande

Det Hamasstyrda hälsodepartementet uppgav tidigare i ett uttalande att omkring 150 personer skadats och tiotals var fast under rasmassorna.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s videomaterial rör det sig om åtminstone 47 kroppar som hittats bland ruinerna efter att flera hus i lägret träffats. Flera människor ses söka efter överlevande, och på bilder från platsen syns stora gropar i marken efter attacken.

Tidigare under tisdagen meddelade hälsodepartementet i Gaza att över 8 500 människor har dödats i området sedan den 7 oktober, då Hamas genomförde en samordnad terrorattack mot södra Israel där drygt 1 400 människor, i huvudsak civila, dödades.

LÄS MER:Konfliktfrågan som delar Sverige och Norge

LÄS MER:Israel: "Man mot man"-strider i Gaza

LÄS MER:FN-sändebud: "Kriget på väg in i Syrien"

ANNONS