Konfliktfrågan som delar Sverige och Norge

Sverige avstod omröstning om vapenvila mellan Israel och Hamas. Norge röstade för. På en pressträff utvecklade ländernas statsministrar varför de agerade som de gjorde.
– Vi röstade för vad vi menar är rätt, säger Jonas Gahr Störe, Norges statsminister

ANNONS
|

I fredags var det en omröstning i FN:s generalförsamling för att kräva vapenvila mellan Israel och Hamas. Resolutionens syfte var att skydda civilbefolkningen och genomföra humanitära insatser. 120 länder röstade för resolutionen men Sverige valde att lägga ner sin röst. Det gjorde även de övriga nordiska länderna – förutom Norge.

På en pressträff på tisdagskvällen med Norges statsminister Jonas Gahr Störe och Sveriges Ulf Kristersson utvecklade de båda ledarna beslutet.

– Vi röstade för vad vi menar är rätt när sådana frågor kommer upp. Att vi skulle avstå var fel i denna situation. Ingen tvivlar på vårt fördömande av Hamas och vi försvarar Israels rätt att försvara sig själv, säger Jonas Gahr Störe.

ANNONS

Sveriges utrikesminister Tobias Billström har tidigare uppgett att anledningen till att Sverige avstod omröstningen var att resolutionen inte tydligt fördömer Hamas terroristangrepp mot Israel.

– Vi hade en lång diskussion inför omröstningen. Vi är eniga om vad som är rätt och vad som är fel. Vi tänkte likadant (som Norge) men tvärtom. Vi ville inte rösta för en resolution som inte fördömer Hamas, säger Ulf Kristersson.

Sveriges Nato-medlemskap

Sedan i måndags har Nordiska rådets session pågått i Oslo. Under tisdagen har Sveriges och Norges statsministrar suttit i möte om en rad olika frågor. De mest aktuella gäller Ukraina, Nato och ett nordiskt industriellt samarbete.

– Vi har ett ständigt pågående samtal om hur vi ska ha mer samarbete, säger Jonas Gahr Störe.

Ulf Kristersson underströk frågan om Sveriges Natomedlemskap.

– Vi känner oss i otroligt goda vänners lag vad gäller Natoprocessen och vi är övertygade om att det kommer landa bra och snart, säger Ulf Kristersson.

LÄS MER:Studenternas protest: Vill sätta press på Chalmers

LÄS MER:"Eldupphör fråga om liv och död för miljoner"

ANNONS