Historisk muslimsk procession i Kashmir – protester mot Sverige

I 34 år har muslimska processioner varit förbjudna i Srinagar, i indiska Kashmir. Nu har tusentals shiamuslimer tillåtits att hålla en religiös marsch för att markera den åttonde dagen i den muslimska månaden Muharram. Under den historiska processionen riktades kritik mot Sverige.

ANNONS

I torsdag tilläts tusentals shiamuslimer hålla en religiös procession för att markera att den åttonde dagen av den heliga muslimska månaden Muharram i Srinagar, Kashmir. Det är första gången sedan det anti-indiska upproret bröt ut i den omtvistade regionen 1989, rapporterar AP.

Deltagarna, mestadels iklädda svart, slog sig för bröstet och reciterade elegier i centrumet av Srinaga. Vissa av deltagarna bar på kopior av Koranen för att protestera mot senaste tidens koranbränningarna i Sverige och Danmark.

Regionen är den senaste att protestera gentemot den de svenska koranbränningarna. Bara förra veckan sattes den svenska ambassaden i Irak i brand och stormades. Det har även demonstrerats i Jemen och i bland annat Jordanien och Saudiarabien har svenska ambassadörer kallats upp.

ANNONS

Muharram är en av de heligaste månaderna för shiamuslimer och markerar martyrdöden av profeten Muhammeds barnbarn, Husayn ibn Ali, och hans 72 följeslagare i slaget vid Karbala.

Första gången på 34 år

De viktigaste Muharram-sammankomsterna sker på den åttonde och tionde dagen och torsdagens procession markerade den åttonde dagen i kalendern.

Traditionellt brukade högtiden innebära en procession förbi Srinagars centrum men det förbjöds efter att det väpnade upproret bröt ut. Upproret berodde på att Kashmir-regionen krävde att få bli självständigt från Indien eller att få sammanslås med grannlandet Pakistan, som också kontrollerar en del av Kashmir.

Tidigare år har sörjande shiamuslimer försökt att trotsa förbudet i staden, något som ofta resulterade i stora sammandrabbningar med polisen.

Mohammad Aijaz, Srinagars civila administratör, beskrev årets procession som "en utdelning av freden”.

Det är fortfarande inte officiellt vare sig myndigheter beslutat sig för att häva förbudet för den tionde dagen också.

Politiska läget

Myndigheterna säger att upphävandet av förbudet beror på att den övergripande säkerhetssituationen i regionen har förbättrats de senaste åren.

Men beslutet krävde många samtal mellan shiitiska ledare och regeringstjänstemän. Beslutet kom även en rad olika villkor, inklusive att deltagarna inte fick använda sig av "antinationella slagord eller propaganda" eller "inte respektera någon nationell symbol."

Kashmiri-muslimer har länge klagat på att den indiska regeringen begränsar deras religionsfrihet. Restriktioner för muslimer har ökat kraftigt sedan den indiska regeringen, ledd hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata Party, skrotade Kashmirs semi-självstyre 2019.

ANNONS

LÄS MER:Indien intensifierar attacker i Kashmir

LÄS MER:40-tal skadade i Kashmir när marsch stoppades

LÄS MER:Utan självstyre – risk för våldsvåg i Kashmir

.

ANNONS