Här är de viktigaste ledarna på Natomötet

I dag startar årets Nato-toppmöte i Vilnius. På plats samlas medlemsländernas ledare för att diskutera Ukraina, upprustning och Sverige.
Men vilka är de viktigaste spelarna? Calle Håkansson på Utrikespolitiska institutet berättar vem man ska hålla koll på i förhandlingarna.

ANNONS
|
Bild: Susan Walsh

Stormakten: Joe Biden

USA har sedan start varit Natos viktigaste och mäktigaste medlem. Även om alla medlemmar har samma röst rent formellt så är det USA som sitter på den största militära makten och som står för den största delen av notan.
I frågan om Sveriges Nato-ansökan har Joe Biden flera gånger sagt att hans administration stödjer ett svenskt medlemskap, så snart som möjligt. Turkiet har passat på att inkludera krav mot USA, om att de ska få köpa stridsflygplan F-16, för att de ska godkänna den svenska ansökan.
– Huruvida USA kommer vara beredda på att sälja de här planen kommer vara väldigt viktigt för vår ansökan, säger Calle Håkansson, expert på Utrikespolitiska institutet.
Bild: Nedim Enginsoy

Bråkstaken: Recep Tayyip Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varit det största hindret för Sveriges Nato-ansökan. Det har gjort att Turkiet hamnat i fokus när det kommer till både ansökningsprocessen och sammanhållningen i alliansen.
– I och med den svenska Nato-processen kommer Erdogan att vara i händelsernas centrum, något han gillar att vara vid den här sortens möten, säger Calle Håkansson.
Sedan Sverige lämnade in sin ansökan för ett år sedan har Turkiet ställt en lång rad krav på både Sverige och andra länder. Det kan visa sig vara en framgångsrik strategi men det har även väckt reaktioner inom alliansen.
– Det finns en viss irritation inom Nato kring hur Turkiet sköter det här, säger Calle Håkansson.
Bild: Susan Walsh

Hemarbetaren: Jake Sullivan

Även om det är presidenter och statsministrar som förhandlar och beslutar under toppmötet så pågår mycket arbete på hemmaplan. I USA har Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ett stort inflytande över hur de hanterar krav och utspel.
– Han är en väldigt stark aktör inom Bidens administration och har nu uttalat sig kring det svenska eventuella medlemskapet, så han har ett viktigt finger med i spelet, säger Calle Håkansson.
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Förhoppningsfulle: Ulf Kristersson

Under det senaste året har Ulf Kristersson rest runt och försökt få stöd för den svenska ansökan vart han än kan. Det stod snabbt klart att Turkiet som skulle stå i vägen, men då ansökan behöver godkännas av alla medlemsländer finns det inte så mycket de andra medlemmarna kan göra.
– Till syvende och sist tror jag att det är USA, Turkiet och Sverige som är de viktigaste spelarna när det kommer till Sveriges Nato-ansökan, säger Calle Håkansson.
Bild: Ole Berg-Rusten

Ledaren: Jens Stoltenberg

Mycket av det som kommer beslutas under stormötet har egentligen redan förhandlats fram av tjänstepensioner och diplomater, men vissa viktiga detaljer ska nu diskuteras av politikerna på plats. Det är just vid dessa förhandlingar då Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg blir en viktig spelare.
– Han behöver hålla ihop mötet och mäkla mellan de olika viljorna, säger Calle Håkansson.
Bild: Sergei Grits

Nykomlingen: Kaja Kallas

Estlands premiärminister Kaja Kalla är en av de som har tagit allt större roll i försvarsdiskussionerna i både Nato och EU under den senaste tiden. De baltiska länderna, det vill säga Estland, Lettland och Litauen, tillsammans med Polen har blivit en grupp fått mer inflytande i Nato sedan kriget bröt ut i Ukraina.
– De har tydligt och länge tagit upp hotet från Ryssland och man har insett att man borde ta dem på allvar. Just Estland är ett litet land som har fått relativt stort inflytande över både Nato och EU, och det är ju på grund av kriget i Ukraina, säger Calle Håkansson.
Bild: Andreea Alexandru

Samarbetaren: Ursula von der Leyen

Europeiska Unionen kommer att vara på plats under stormötet genom Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. EU har ingen officiell roll inom Nato men sedan 2016 har de båda organisationerna mer och mer samarbetat kring försvarsfrågor, något som fick extra fart efter invasionen av Ukraina.
– Tidigare har det funnits en viss rivalitet mellan Nato och EU, båda höll på med lite samma sak. Men nu ser man ett stärkt och mer komplimenterande samarbete mellan dem, säger Calle Håkansson.
Bild: Frank Augstein

Gammelmakten: Rishi Sunak

Storbritannien tillsammans med Frankrike, Tyskland och USA är de länder som traditionellt sett varit de viktigaste inom Nato. När de är överens brukar det bli som de vill. Därför har brittiska premiärministern Rishi Sunak, franska presidenten Emmanuel Macron och tyske förbundskanslern Olaf Scholz också viktiga spelare.

LÄS MER:Det här är de viktigaste frågorna under Nato-toppmötet

LÄS MER:Uppgifter: Nato röjer hinder för Ukraina

LÄS MER:Turkiet sätter EU-villkor för att godkänna Sveriges ansökan

ANNONS