Fem punkter: Donald Trump fälls för sexuella övergrepp

Donald Trump har dömts för sexuella övergrepp mot en journalist, en händelse som ägde rum år 1996. Vad är det som hänt och vad innebär domen? GP:s utlandsreporter Alexandra Turku förklarar.

ANNONS
|

Vad är det som hänt?

För tre år sedan stämde journalisten och författaren E. Jean Carroll expresidenten Donald Trump för att ha våldtagit henne i ett provrum år 1996. Ytterligare en stämningsansökan lämnades in i fjol.

Efter en två veckor lång rättegång som ägt rum i New York har juryn, som varit helt anonym, kommit fram till ett beslut. Det gick inte att bevisa att han begått en våldtäkt, men Donald Trump är skyldig till sexuella övergrepp mot kvinnan.

Han har dessutom dömts till förtal efter att han påstått att hon ljugit om händelsen bara för att kunna sälja fler böcker.

Domaren uppmanade även juryn att fortsätta vara anonyma av säkerhetsskäl och inte identifiera sig ”för en lång tid framöver”.

ANNONS

Vad innebär det?

Det är ett civilrättsligt mål som tagits upp i domstolen och inte ett brottmål, vilket innebär att Trump inte kan dömas till ett fängelsestraff.

I stället har han dömts till att betala Carroll fem miljoner dollar, motsvarande 50 miljoner kronor, i skadestånd.

Vad säger Trump själv?

Donald Trump har sedan början nekat till alla anklagelser och valt att inte själv närvara under rättegången. Efter domen har han rasat mot beslutet på sociala medieplattformen Truth Social, som han själv skapat.

"Jag har överhuvudtaget ingen aning om vem den här kvinnan är. Den här domen är förkastlig – den är nästa steg i den största häxjakten någonsin", skriver Trump, helt i versaler.

Varför är det här viktigt?

Donald Trump har sagt att han kommer att kandidera i presidentvalet 2024.

Enligt experter och analytiker runt om i världen kommer det här troligtvis inte att hindra honom från att ställa upp i valet, men desto mer tvister han är inblandad i desto mer riskerar det att påverka synen av honom och därmed det stöd han får av sina väljare.

Vilka andra rättsfall är Trump inblandad i?

Trump är föremål för en utredning om hans ansträngningar för att omkullkasta resultatet i presidentvalet 2020. Bland annat har den tidigare vicepresidenten Mike Pence behövt vittna mot honom om de händelser som ledde fram till stormningen av Kapitolium den 6 januari år 2021.

ANNONS

Donald Trump har även åtalats för 34 fall av bokföringsbrott som är kopplade till att han ska ha försökt köpa och dölja känslig information som hade kunnat skada hans presidentkampanj. Det pågår också utredningar kring de hemligstämplade dokument som hittats i hans bostad Mar-a-Lago i Florida.

Om Trump döms som skyldig till de här fallen så kan han riskera ett fängelsestraff.

LÄS MER:Fem punkter: Pence vittnar mot Trump

LÄS MER:Världens äldsta ledare – de är äldre än Biden

LÄS MER:Det här är vad Trump åtalas för – 34 punkter som han nekar till

ANNONS