Världens äldsta ledare – de är äldre än Biden

Joe Biden må vara gammal, men inte äldst. Om presidenten vinner valet även denna gång kommer han att vara 82 år när den nya mandatperioden inleds. Kritikerna menar att det är för gammalt, men det finns världsledare som är betydligt äldre.

ANNONS
|

När Joe Biden besegrade Donald Trump i presidentvalet 2020 stod det klart att USA skulle få sin äldste president någonsin. 78-årige Bidens ålder var ett hett ämne redan då, och när den nu 80-årige presidenten har meddelat att han kandiderar ännu en gång så får kritiken ny kraft. Skulle han vinna vore han 82 när den nya mandatperioden inleds – och 86 när den tar slut.

Hur gammal kan man egentligen vara om man ska styra ett land?

Jo, ganska gammal, visar det sig. En utblick över världsledarna visar att Biden, åtminstone teoretiskt, har många goda år framför sig. Världens äldste ledare är hela 90 år gammal – Kameruns president Paul Biya har styrt sitt land sedan 1982 och ofta anklagats för valfusk.

ANNONS

Ju friare, desto yngre

Faktum är att ledarna tenderar att bli äldre ju mindre fritt ett samhälle är. Enligt Pew Research Center, som har delat upp världens länder i kategorierna ”fritt”, ”delvis fritt” och ”ofritt”, syns en tydlig skillnad i medianåldern hos ledarna. I fria länder är medianen 58 år, i de delvis fria länderna stiger den till 61 och i de ofria länderna når den upp till 69.

Bland världens fria länder är Joe Biden nästan ensam om att ha passerat 80-strecket, men inte helt. Namibias president Hage Geingob har hunnit fylla 81 år.

Den största delen, 35 procent, av Medianåldern av alla världens ledare är i 60-årsåldern. Medianåldern ligger på 62 år. Kvinnliga ledare tenderar att vara yngre än sina manliga kollegor, och på topp tio-listan över världens äldsta politiska ledare finner vi bara män.

LÄS MER:Att Joe Biden är president vid 80, är det verkligen så fel?

LÄS MER:Därför gillar amerikaner äldre presidenter

LÄS MER:Expresident hånar Biden: "Desperat farfar"

LÄS MER:Nu inleds returmatchen mellan Joe Biden och Donald Trump

ANNONS