Fem punkter: Därför är norra Kosovo en krutdurk

Vad händer i Kosovo? Är det början på ännu en väpnad konflikt i Europa? GP:s Jan Höglund förklarar det spända läget i norra Kosovo.

ANNONS
|

Vad har hänt i Kosovo?

Våldsamma kravaller bröt ut kring kommunhuset i Zvecan i norra Kosovo på måndagen. Området domineras av etniska serber och det var en protest mot det nyvalda albanska styret i staden. Den Nato-ledda fredsstyrkan Kfor uppger att 30 utländska soldater skadades, bland annat med frakturer och brännskador. Enligt Serbiens president Aleksandr Vucic skadades 52 serber, varav tre allvarligt, av skott avfyrade av ”specialstyrkor bestående av etniska albaner”.

Varför är det så spänt?

Serbien erkänner inte ett självständigt Kosovo, och det gäller även kosovoserber i norra Kosovo. Cirka 50 000 serber bojkottade valet av borgmästare i protest mot att deras krav på ökad autonomi inte har mötts. En fysisk skiljelinje mellan befolkningsgrupperna går vid floden Ibar i staden Mitrovica och norrut mot serbiska gränsen. Efter medling av EU och USA gick parterna nyligen med på ett avtal som skulle leda till en normalisering. Men nu förvärras krisen igen.

ANNONS

Hur reagerar EU och Nato?

Med fördömanden och oro för ännu en väpnad konflikt i Europa. EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att våldshandlingar är absolut oacceptabla och leder till en mycket farlig situation. Han uppmanar Kosovos premiärminister Albin Kurti och Serbiens president Vucic att omedelbart och villkorslöst vidta åtgärder får att trappa ned spänningarna.

Vad är bakgrunden till motsättningarna?

Efter Balkankrigen på 90-talet steg spänningen i Kosovo mellan den albanska majoriteten och den serbiska minoriteten. Den jugoslaviske ledaren Slobodan Milosevic begränsade Kosovos autonomi. Etniska albanska invånare förföljdes och trakasserades av serbisk polis och militär. 1996 började gerillan UCK attackera serbiska mål. I mord, hot och etnisk rensning fördrevs hundratusentals albaner till grannländerna. Vintern 1999 inledde Nato ett 78 dagar långt luftangrepp mot serbiska mål. Den 10 juni gick Milosevic med på att dra tillbaka de serbiska styrkorna från Kosovo. Men motsättningarna finns kvar och är djupa.

Vad händer nu?

Nato sätter in ytterligare 700 soldater i Kosovo. Nästan 3 800 fredsbevarare finns nu i landet. Samtidigt pågår en intensiv diplomati från USA och EU för att mildra spänningarna mellan Belgrad och Pristina. Rysslands UD uppmanar väst att ”tysta sin falska propaganda” och sluta skylla incidenterna i Kosovo på serber som försöker försvara sina legitima rättigheter och friheter. Det är, kort sagt, en olöst regional konflikt som i starka känslor och låsningar snabbt kan eskalera.

ANNONS

LÄS MER:USA kritiserar Kosovo – utesluts från övning

LÄS MER:Nato skickar förstärkning till Kosovo

LÄS MER:25 Natosoldater skadade i Kosovo

ANNONS