25 Natosoldater skadade i Kosovo

Runt 25 Natosoldater har skadats efter sammandrabbningar med demonstranter i Kosovo, skriver försvarsorganisationen på sin hemsida.

ANNONS
|

Demonstranter i norra Kosovo drabbade på måndagskvällen samman med styrkor från den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor.

Det ska röra sig om 25 skadade soldater varav 11 ska vara från Italien enligt La Repubblica. I ett tidigare skede rapporterade tidningen att 41 soldater hade skadats.

Oroligheterna kom när etniska serber försökte ta sig in i ett kontor som tillhör en nyligen vald borgmästare i staden Zvecan. De har bland annat använt tårgas och flaskor mot Kfor-styrkan.

Demonstranterna hade samlats under tidig morgon, med målet att ta sig in i byggnaden. Under dagen hade de slagits tillbaka av polis, och då kastat gatstenar och bensinbomber mot polisen. När de under tidig kväll återkom till samma plats fick polisen hjälp av Kfor-soldater.

ANNONS

Nato fördömer attackerna

Enligt ett pressmeddelande från Nato skriver de att de uppmanar alla sidor att avstå från handlingar som väcker ytterligare spänningar.

”Nato fördömer starkt de oprovocerade attackerna mot KFOR-trupper i norra Kosovo, som har lett till att ett antal av dem har skadats. Sådana attacker är helt oacceptabla. Våldet måste upphöra omedelbart” skriver Nato i pressmeddelandet.

I ett mejl till GP skriver Nato-talespersonen Peggy Beauplet att soldaternas skador uppstod i sammandrabbningar med ”den mest aktiva delen av demonstranterna.” Enligt talespersonen har soldaterna bland annat fått benfrakturer och sår- och brännskador, de senare i samband med att ”brandbomber exploderat”.

ANNONS