Experten om konflikten i Mellanöstern: ”Det är avgörande hur Israel svarar nu”

På tisdagskvällen kom Irans hämndattack efter de morden på Hizbollah- och Hamas-ledarna. 180 robotar avfyrades mot Israel, varav de flesta sköts ner.
Nu håller regionen andan i väntan på Israels svar.
”Det är avgörande hur Israel svarar nu”, säger Mellanöstern-experten Isabell Schierenbeck.

ANNONS

Tisdagens attack mot Israel var en hämnd för dödandet av Hamasledaren Ismail Haniyeh, Hizbollahledaren Hassan Nasrallah och en befälhavare för det iranska revolutionsgardet.

Det säger en befälhavare ur Irans islamiska revolutionsgarde enligt TT.

Nu väntar världen på hur Israel kan komma att svara. Enligt Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kommer det att bli avgörande för om konflikten fortsätter att eskalera.

Flyglarm ljöd över hela Israel på tisdagskvällen. Israel sköt ner större delen av robotanfallet, som inte ledde till några dödsfall. Men minst två personer fick "lättare skador" enligt räddningstjänsten.
Flyglarm ljöd över hela Israel på tisdagskvällen. Israel sköt ner större delen av robotanfallet, som inte ledde till några dödsfall. Men minst två personer fick "lättare skador" enligt räddningstjänsten. Bild: AP

På torsdagsmorgonen gästade Isabell Schierenbeck Nyhetsshowen i GP, där hon sa att Irans attack inte var oväntad. Frågan var snarare hur och när den skulle komma.

– Samtidigt har de varit tydliga i Iran med att man riktat in sig mot militära mål. Där skickar man en signal att man ser den här rundan som avslutad. Det är en tydlig signal att Iran inte vill ha en upptrappning, säger Isabell Schierenbeck.

ANNONS

– Israel kommer absolut att slå tillbaka. Jag kan inte tänka mig något annat.

”Någon måste sluta svara”

Isabell Schierenbeck menar att det handlar dels om avskräckning, och dels om att positionera sig om att man inte respekterar, eller accepterar, vissa handlingar.

En oro är att man kan slå mot Irans kärnteknologiska anläggningar, som Iran kan ha ett intresse av att utveckla i och med att Hizbollah försvagats.

Men det riskerar att leda till fortsatta svar från Iran.

Kan det fortsätta så, eller måste inte någon av parterna sluta med att svara på attackerna?

– Någon måste sluta svara. Eller så svarar man på ett sätt som är så pass begränsat att motparten kan anse att de inte behöver svara igen, säger Isabell Schierenbeck.

Israel har slagit hårt mot olika områden i Libanon. Bilden visar en man som går i ett område i Beirut-förorten Dahiyeh på torsdagen den 3 oktober.
Israel har slagit hårt mot olika områden i Libanon. Bilden visar en man som går i ett område i Beirut-förorten Dahiyeh på torsdagen den 3 oktober. Bild: Hassan Ammar

Det hände under sammandrabbningarna mellan Iran och Israel i april, där man både sidorna markerade ”tillräckligt” mot varandra för att fler attacker inte skulle fortsätta att utbytas.

Och Isabell Schierenbeck menar att de större aktörerna i regionen – däribland Israel och Iran – visar ”med all tydlighet” att de inte vill ha ett regionalt storkrig.

– Det är lite olika vad man kallar för storkrig, men om man menar att det skulle spilla över till Saudiarabien, eller Egypten, eller Irak – så bedömer jag risken som låg.

ANNONS

Se klippet från Nyhetsshowen och lyssna på Isabell Schierenbecks tankar om en möjlig vapenvila i Gaza:

LÄS MER:Iran attackerade Israel – "Hämnd för Nasrallah"

LÄS MER:Iran lovar "förkrossande" svar om Israel hämnas

LÄS MER:Experten om Irans attack mot Israel: Risk för eskalering

LÄS MER:Experten: Rimligt att tro att Iran ligger bakom dåden i Stockholm och Köpenhamn

ANNONS