Människor samlades på tisdagskvällen i Teheran för att fira Irans attack mot Israel.
Människor samlades på tisdagskvällen i Teheran för att fira Irans attack mot Israel. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Iran lovar "förkrossande" svar om Israel hämnas

Efter den omfattande robotattacken från Iran mot Israel på tisdagskvällen hotar Iran med ytterligare attacker om ärkefienden Israel hämnas.
Israels premiärminister Netanyahu kallar samtidigt Irans attack för ”ett stort misstag”.

ANNONS
|

Irans revolutionsgarde hotar att genomföra en "förkrossande attack" mot Israel om ärkefienden skulle få för sig att hämnas tisdagskvällens attack.

"Om sionistregimen reagerar på den iranska operationen kommer de att mötas av en förkrossande attack", säger revolutionsgardet i ett uttalande som förmedlas av nyhetsbyrån Fars som kontrolleras av revolutionsgardet.

Enligt revolutionsgardet skedde attacken i enlighet med FN:s stadga och genomfördes efter "en tids återhållsamhet" efter "en attack på Irans suveränitet" vilket syftar på dödandet av Hamasledaren Ismail Haniyeh i Teheran i juli.

Irans utrikesminister, Seyed Abbas Araghchi, är något mer lågmäld i sitt uttalande sent på tisdagskvällen. Han återupprepar att Iran attackerat efter vad han anser vara ”två månader av oerhörd återhållsamhet”, men att det inte kommer bli mer än så om inte Israel attackerar tillbaka.

ANNONS

– Vår handling är avslutad om inte den israeliska regimen bestämmer sig för att bjuda in till ytterligare vedergällning. I så fall kommer vårt svar att vara starkare och kraftfullare, skriver Abbas Araghchi på X.

Han uppmanade även Israels allierade att hålla tillbaka Israel, och inte bli ”involverade i dess dårskap”.

Netanyahu: Stort misstag

Sent på tisdagskvällen uttalade sig Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om Irans attack.

– Iran gjorde ett stort misstag – och kommer att betala för det, säger Netanyahu enligt CNN.

– Regimen i Iran förstår inte vår beslutsamhet i att försvara oss och vår beslutsamhet i att slå tillbaka mot våra fiender, fortsatte han.

Netanyahu tackade även IDF för att ha lyckats skjuta ner vad som uppges vara en majoritet av raketerna som avfyrades mot Israel. Ett tack riktades också till USA, som deltog i försvarsinsatsen.

Till Iran fortsatte han med att skicka varningar.

– Vi kommer att stå fast vid den regel vi har skapat. Vi attackerar de som attackerar oss.

IDF:s talesperson Daniel Hagari säger i sin tur att Israel kan slå till när som helst.

– Våra defensiva och offensiva förmågor är på högsta beredskap. Våra operativa planer är redo. Vi kommer att svara varhelst, närhelst och hursomhelst vi vill, i enlighet med direktiven från Israels regering.

ANNONS

USA: Måste få konsekvenser

USA sade på tisdagen att Iran kan vänta sig konsekvenser efter sin attack mot Israel och att USA kommer att samordna responsen med Israel.

– Självklart måste den här attacken få konsekvenser för Iran, sade amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller till reportrar.

Han ville inte närmare precisera vad för konsekvenser det kan bli fråga om.

– Jag tänker inte i dag gå in på vilka konsekvenserna är. Men det finns saker som vi kommer att samarbeta med våra israeliska motsvarigheter om, sade Miller.

Även Joe Biden uttryckte att USA kommer fortsätta backa Israel mot Iran.

– Missta er inte, USA stöttar Israel fullt ut, sade Biden enligt nyhetsbyrån AP.

LÄS MER:IDF: Iran har skjutit missiler mot Israel

LÄS MER:Experten om Irans attack mot Israel: Risk för eskalering

ANNONS