Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: Francisco Seco

Erdogan om Sveriges Natoansökan: ”Inte gjort tillräckligt”

Sverige har visserligen tagit steg i rätt riktning för att Turkiet ska ge grönt ljus för Natoansökan, men det är ”inte tillräckligt”. Det sa Turkiets president Recep Erdogan i ett samtal med Joe Biden på söndagen, rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Det var i ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden som Turkiets president Recep Erdogan ska ha kommenterat Sveriges Natoansökan på söndagen.

Han ska då ha uttryckt att Sverige tagit steg i rätt riktning för att Turkiet ska ratificera landets ansökan, bland annat genom att införa ny antiterrorlagstiftning. Men han ska också ha sagt att det faktum att Kurdistans arbetarparti PKK fortsätter hålla demonstrationer i Sverige visar att det inte görs tillräckligt.

Turkiet har upprepade gånger krävt att Sverige ska slå ner hårdare mot PKK, som är terrorklassad av EU. Bland annat har man från Turkiskt håll krävt att svenska myndigheter ska stoppa demonstrationer mot Sveriges inträde i Nato där sympatisörer till PKK uppgetts delta. Detta med hänvisning till den nya terrorlagstiftning som trädde i kraft den 1 juni i år och förbjuder deltagande i terroristorganisationer.

ANNONS

I juni i år skrev president Erdogans talesperson Fahrettin Altun på Twitter att de ”Hoppas innerligt att den nya antiterrorlagen, som träder i kraft den 1 juni, kommer att tillämpas på riktigt. Särskilt måste de svenska myndigheterna förhindra PKK-medlemmar från att demonstrera den 4 juni om de menar allvar med att adressera Turkiets dubier”.

LÄS MER:Man döms för försök till terrorfinansiering kopplad till PKK

LÄS MER:Muslimska fanatiker kommer aldrig nöja sig

LÄS MER:USA tror på ett snart svenskt Natomedlemskap

ANNONS