Man döms för försök till terrorfinansiering kopplad till PKK

En man döms till fängelse i fyra år och sex månader för att bland annat ha försökt samla in pengar till terrorstämplade PKK. Han döms också till utvisning från Sverige.
Domen i Stockholms tingsrätt om försök till terrorfinansiering är den första i sitt slag.
– Såvitt känt för domstolen är det första gången som en svensk domstol klassar PKK som en terroristorganisation, säger Måns Wigén, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt.

ANNONS
|

Det var i januari tidigare i år som mannen i 40-årsåldern befann sig vid en restaurang i Stockholm. Enligt åtalet hade han med sig en skarpladdad revolver som han riktade mot en av de anställda, innan han avlossade ett skott i luften.

Åklagaren menar att mannen, som är turkisk medborgare, försökte tvinga målsäganden att lämna över pengar till honom – eller Kurdistans arbetarparti, PKK.

Åtalades för försök till terrorfinansiering

PKK är en terrorstämplad organisation enligt bland annat EU, och med anledning av att mannen misstänks ha agerat för dess räkning åtalades han i juni också för brottet grovt försök till finansiering av terrorism. Det gör målet unikt, då det är det första av sitt slag i Sverige.

ANNONS

Tidigare mål om terrorfinansiering har framför allt gällt terrorgruppen IS, och aldrig tidigare PKK.

Klockan 11 på torsdagen meddelades domen i Stockholms tingsrätt, som delar åklagarens uppfattning om att PKK är en terroristorganisation.

– Såvitt känt för domstolen är det första gången som en svensk domstol klassar PKK som en terroristorganisation, säger Måns Wigén, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och rättens ordförande.

Rätten anser att mannen är skyldig till samtliga tre åtalspunkter – försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism, grovt brott. Han döms till fängelse i fyra år och sex månader, samt utvisning med förbud mot att återvända till Sverige.

– Det som påverkar fängelsestraffets längd uppåt är just användningen av vapen och den dömde mannens anspelning på tillhörighet till en terroristorganisation, PKK, som bedöms ha ett stort våldskapital.

Måns Wigén, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt.
Måns Wigén, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt, var rättens ordförande när mannen i 40-årsåldern dömdes till fängelse och utvisning. Bild: Oscar Olsson/TT

Rätten är enig i beslutet, och menar att försöket till terrorfinansiering ska bedömas som grovt, då den anser det vara klarlagt att PKK utfört ett stort antal terroristbrott.

– Tingsrätten menar att utredningen visar att PKK bedriver en mycket omfattande insamlingsverksamhet i Europa, med användning av bland annat utpressning av kurdiska näringsidkare. Det är helt enkelt ett modus som framkommer, säger Måns Wigén.

Domen kommer att överklagas säger mannens advokat, Ilhan Aydin, till SVT.

ANNONS

Sammanfaller med Turkiets krav på Sverige

Åklagaren Hans Ihrman yrkade när rättegången avslutades på att mannen skulle dömas till fem års fängelse samt utvisning. Mannen har själv nekat till de åtalspunkter som rör terrorfinansiering och utpressning, men erkänt vapenbrott av normalgraden.

Domen kommer samtidigt som Turkiet ställt krav på att Sverige ska agera mot PKK-sympatisörer för att godkänna den svenska Natoansökan. Åklagaren menar dock att det endast är en slump att det unika målet sammanfaller med de turkiska kraven.

– Jag förstår att folk drar slutsatser när det sammanfaller tidsmässigt. Men jag vill understryka att hade det här inträffat för tre år sedan så hade vi agerat på precis samma sätt, har åklagaren Hans Ihrman tidigare sagt till TT.

Efter att domen fallit understryker även rättens ordförande, Måns Wigén, att de turkiska kraven inte påverkat.

– Jag vill framhålla att Sveriges ansökan till Nato inte haft någon påverkan på tingsrättens prövning. Det enda tingsrätten har att pröva är det åtal som åklagaren lagt fram.

LÄS MER:Åtalad träffade PKK-höjdare före gripandet

LÄS MER:Yrkar på fem års fängelse i unikt PKK-fall

LÄS MER:Erdogan kritiserar Sverige – igen

LÄS MER:Säpo backar – kallade NCDK för terrororganisation i förhör

ANNONS