Efterfrågan på kokain har ökat efter pandemin. Nu har även kokainproduktionen nått nytt rekordnivåer.
Efterfrågan på kokain har ökat efter pandemin. Nu har även kokainproduktionen nått nytt rekordnivåer. Bild: Armando Franca

Efter pandemin – globala kokainproduktionen når rekordnivåer

Efterfrågan på kokain har ökat i samband med att pandemirestriktionerna slopats världen över. Nu har den globala kokainproduktionen nått nya rekordnivåer.

ANNONS
|

I en rapport som släppts av FN:s kontor för droger och brott har kokainproduktionen ökat under de senaste åren. Odlingen av kokablad, som används för att framställa kokain, uppges ha ökat med 35 procent mellan 2021 och 2022, rapporterar BBC.

Enligt rapporten så hade pandemin en negativ effekt på både drogmarknaderna och efterfrågan på kokain, då internationella resor blev kraftigt begränsade samtidigt som nattklubbar och barer stängdes.

”Men de senaste uppgifterna visar på att svackan haft en liten inverkan på den långsiktiga trenden. Det globala utbudet av kokain är på rekordnivåer”, uppger rapporten enligt BBC.

ANNONS

Så tar sig kokainet till Europa

Det är fortfarande främst Colombia som dominerar kokainets transportvägar, men rutterna till Europa har börjat utvecklas.

I rapporten skriver FN att man hittat nya hubbar för drogtrafficking i västra och centrala Afrika.

"Både den totala kvantiteten som beslagtagits i Afrika och antalet stora beslag verkar ha nått rekordnivåer under 2021”, står det i rapporten.

Men efterfrågan på kokain i Afrika, liksom i Asien, är fortfarande begränsad. Det är Europa och Nordamerika som är de två största marknaderna för kokainhandel, följt av Sydamerika, Centralamerika och Karibien.

Efterfrågan på crack, en sorts rökbar form av kokain som är mycket beroendeframkallande, har ökat i Europa, bland annat i Storbritannien, Belgien, Frankrike och Spanien.

I Storbritannien har man börjat göra betydligt fler beslag av ”snabbleveranser” av kokain som skickas genom posten.

LÄS MER:Kokain-katt flydde sin ägare – har fått nytt hem

LÄS MER:Kanadensiska företag får sälja lagligt kokain

LÄS MER:Räddades från havet – nu misstänks de för koppling till kokainfynd

ANNONS