Drottning Elizabeth II – 70 år på tronen

I 70 års tid har Elizabeth Alexandra Mary, mer känd som Elizabeth II, regerat på den brittiska tronen. Från regeringskriser, kalla kriget och brexit har hon varit en konstant för britterna i turbulenta tider. Här är bilderna från drottningens långa liv på tronen.

ANNONS
|

År 2022 är ett viktigt år för många britter. Det innebär nämligen att deras drottning, Elizabeth II, suttit 70 år på den anrika tronen. Och den 2 juni, på årsdagen för drottningens kröning, drog firandet igång.

Under tiden har hon lyckats avverka ett kallt krig, 15 premiärministrar och ett inträde samt ett utträde ur EU. Hon har genomgått familjetragedier, tabloidskandaler och en pandemi. Men än så länge regerar hon fortfarande sitt kungadöme – och det längre än vad någon annan nu levande monark i världen har gjort.

Hästar och popularitet

För att uppmärksamma Elizabeth II:s rekordregeringstid firas nu hennes platina-jubileum. Något som innebär ledighet för britter och firande i flera dagar på brittiska öarna. Bland annat ska det firas med en parad i London, flyguppvisningar samt hästkapplöpningar, rapporterar BBC.

ANNONS

Men det är oklart om drottningen kommer firas i alla hennes kungadömen. Utanför brittiska öarna är hennes popularitet fortsatt stor, men det finns länder som försöker skaka av sig kronan och det koloniala arvet – och somliga länder har lyckats. Så sent som 2021 lämnade Barbados samväldet – samtidigt som den kommande monarken, prins Charles, befann sig på den karibiska ön.

Det här hände också för 70 år sedan

• Stadsdelen Kortedala i Göteborg börjar byggas.

• Olof Palme blir ordförande i Sveriges förenade studentkårer.

• Ockupationen av Västtyskland avslutas.

• Grunden till EU, den Europeiska kol- och stålgemenskapen, bildas.

• Djupfryst apelsinjuice från Florida lanseras i Sverige.

• Vladimir Putin föds.

Källa: Wikipedia.

LÄS MER:Drottning Elizabeth II i stormigt flygdrama

LÄS MER:Drottning Elizabeth fyller 96 år

LÄS MER:Recension: ”Elizabeth” i regi av Roger Michell

ANNONS