Drottning Elizabeth fyller 96 år

Storbritanniens drottning Elizabeth II fyller 96 år under torsdagen.
Men det större firandet får vänta till i juni.
Födelsedagen spenderas i stället på residenset Sandringham.

ANNONS
|

Drottning Elisabeth fyller 96 år under torsdagen. Men firandet med pompa och ståt får vänta till sommaren då det blir fest i dagarna fyra.

Den 2-5 juni väntas den mest påkostade festen i Storbritannien hållas i hela London. Födelsedagsfirandet sammanfaller nämligen med Drottnings Elisabeths 70-årsjubileum som monark.

Att fira monarkens födelsedag i juni är en tradition som går 250 år bakåt i tiden. Anledningen är att London anses vara som vackrast under sommaren och firandet blir extra festligt när det är fint väder ute.

Firar födelsedagen med sina närmsta

Men helt utan kalas blir inte drottningen. Tillsammans med den närmsta familjen åker hon till residenset Sandringham i östra England. Det var där hennes avlidna make prins Philip spenderade den mesta tiden av sina sista år.

ANNONS

I London kommer också en militärorkester att hylla drottningen med att spela "Happy birthday" i Hyde Park och salut kommer att skjutas från Towern.

96-åringen har skurit ner rejält på sina offentliga framträdanden sedan hon på grund av hälsoproblem tillbringade en natt på sjukhus i oktober och blev ordinerad vila. Drottningen drabbades också av en mild variant av covid-19 i februari, vilket gjorde henne "väldigt trött och utmattad", enligt hennes egna ord.

Prins Harry sade dock till NBC i en intervju som sändes i onsdags att drottningen var i "mycket bra form" när han träffade henne förra veckan.

LÄS MER:Drottningen pratade om sin covid

LÄS MER:Recension: ”Spencer” i regi av Pablo Larraín

LÄS MER:Prins Alexander har fyllt sex år

ANNONS