Arkivbild. En domare har mötts av kritik i Australien efter att han kastat ut en ammande kvinna från en rättegång.
Arkivbild. En domare har mötts av kritik i Australien efter att han kastat ut en ammande kvinna från en rättegång. Bild: Martina Holmberg / TT

Domare kastade ut ammande mamma från rättegång – står fast vid sitt beslut

En australiensisk domare har kritiserats för att han skickat ut en kvinna för att hon ammat sitt barn under en rättegång. Domaren står fast vid sitt beslut och menar att det hade varit en ”distraktion” för juryn.

ANNONS
|

Just nu pågår en uppmärksammad rättegång i den australiensiska staden Melbourne, där rektorn för en skola åtalats för sexuella övergrepp mot barn. I torsdags närvarade en kvinna och hennes barn bland rättegångens publik.

Vid ett tillfälle började hon amma sitt barn, vilket fick domaren i rätten att reagera och be henne lämna rättssalen – vilket hon gjorde.

– Vad jag sa till kvinnan var: ”Frun, du kommer inte att tillåtas att amma ett barn i en domstol. Jag är ledsen. Jag måste be dig att gå. Det här minst sagt en distraktion för juryn”, säger domaren till juryn på fredagen, rapporterar The Guardian.

ANNONS

– Jag säger det här för att det har fått en del media-uppmärksamhet och jag tror att ni behöver veta exakt vad jag sa och varför jag sa det. Men med det sagt så är det inte en fråga som ni behöver tänka särskilt mycket på då det är irrelevant till det ni är här för.

Beslutet möts av kritik i landet

Händelsen har fått politiker, läkare och amningsföreningar att reagera.

– Det här en riktig chock, att en mamma blivit ombedd att lämna en rättssal, säger Naomi Hull, chef för amningsinformation och forskning vid Australian Breastfeeding Association, enligt ABC News.

I Australien omfattas reglerna kring amning av en jämställdhetslag som är till för att skydda mot diskriminering.

– Om ett barn är tillåtet och släpps in i en lokal, så är de också skyddade att få lov att amma, säger Naomi Hull till ABC Radio Melbourne, enligt ABC News.

Men det är fortfarande oklart om den lagen gäller i rättssalar, då det råder vissa andra förbud för människor så som att äta, dricka eller att bära solglasögon eller shorts.

En australiensisk minister som arbetar med frågor gällande småbarn, Ingrid Stitt, säger att hon tyckte att det var "extraordinärt att det här hände överhuvudtaget".

ANNONS

– Jag menar att det är 2023 för guds skull. Kvinnor ska aldrig behöva känna att de inte kan mata sitt barn, vilket är en helt naturlig och ganska grundläggande sak att göra 2023, säger hon enligt ABC News.

Den statliga åklagaren Jaclyn Symes väntas nu ta upp frågan med domstolarna.

– Det här är en fråga för länsrätten. Men ingen kvinna förtjänar att skammas och förödmjukas för att de ammar offentligt, säger en talesperson för Symes enligt The Guardian.

LÄS MER:Forskare har fött fram möss med hanar som biologiska pappor

LÄS MER:Kina censurerar kvinnliga underklädesmodeller – då används män i stället

LÄS MER:Kvinnas utspel fick cyklist att falla framför bil – fälls för dråp

ANNONS