Chocken sprider sig i Israel efter attacken

TEL AVIV. Chocken sprider sig i Israel efter Hamas överrumplande attack. Kritiken är stark mot landets ledning samtidigt som Hamasstyrkor biter sig fast i samhällen i södra i Israel – där invånare berättar hur de från sina skyddsrum hör eldstrider på gatan utanför.

ANNONS
|

Den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas, som styr Gaza, överraskade Israel med en välplanerad och samordnad attack tidigt på lördagsmorgonen. De gick till anfall på marken, från luften och från havet och avlossade samtidigt mer än 2 000 raketer på kort tid mot södra och centrala Israel.

Miljoner människor i Israel vaknade av raketlarm och av smällar från raketernas nedslag. Så också GP:s utsände när sirenerna i storstaden Tel Aviv började tjuta runt halv sju lokal tid.

Högt bostadshus i lågor

Strax därefter hördes en kraftig smäll – och det visade sig att ett högt bostadshus i närheten stod i lågor. Kraftig rök bolmade från översta våningen och brandkåren var på plats för att försöka släcka elden. Oklart om den var vållad av en direktträff eller av nedfallande splitter från en raket som sköts ned av raketvärnet Järnkupolen.

ANNONS

Men samhällen och städer i södra Israel, som ligger närmare Gaza, fick som vanligt ta den hårdaste smällen. Beväpnade Hamasmän tog sig över gränsen med glidfarkoster, motorcyklar och bilar och kunde till en början till synes obehindrat skjuta och döda människor i gränssamhällena.

Det utvecklades till eldstrider mellan Hamas och lokala invånare innan den israeliska armén dök upp. Och det som kanske mest chockar israelerna är att skottväxlingen på flera platser fortsatte så länge, utan att armén lyckades driva bort angriparna.

– Jag hör skottlossning på gatan utanför. Både Hamas och våra soldater är alldeles i närheten. Vi har suttit i vårt säkerhetsrum hela dagen, säger Shuli Rahum, socialarbetare i kibbutz Beeri, som är en liten by i södra Israel.

Shuli Rahum, boende i kibbutz Beeri: ”Hör skottlossning på gatan”
Shuli Rahum, boende i kibbutz Beeri: ”Hör skottlossning på gatan” Bild: Privat

– Jag sitter här med barnen och vet inte vad som händer utanför. Vi har varit med om många attacker genom åren, men det här är den värsta någonsin, säger hon.

Också staden Ashkelon nära gränsen till Gaza har utsatts för många raketattacker genom åren. Också den här gången är staden med sina 150 000 invånare i stormens öga. Där har människor tillbringat hela dagen i sina privata säkerhetsrum eller gemensamma skyddsrum.

– Vi vaknade av larmet klockan halv sex. Vi sprang till säkerhetsrummet med vår fyraåriga dotter, vi försökte att inte skrämma henne men hon förstod så klart att något farligt hände, säger Elinor Tziper, laborant som bor i Ashkelon

ANNONS

Olikt tidigare ”ronder”

– Det var oerhört intensiv raketbeskjutning på förmiddagen, har aldrig varit med om något liknande, och det fortsatte hela dagen. Hur kan vi bli så här överrumplade, var är armén, underrättelsetjänsten, säkerhetstjänsten? Ingen visste vad som var på gång, säger hon.

Hon förklarar att ”ronder” med Hamas brukar pågå högst en vecka, men säger att situationen är annorlunda den här gången:

– Nu handlar det inte bara om raketer utan om att krossa terrorismen.

Just känslan av att de ansvariga i den politiska och militära ledningen svikit, att underrättelse- och säkerhetstjänst inte gjort sitt jobb, dominerar i mediekommentarerna.

”Var är armén, polisen – säkerheten?”

Den kritiken kommer att växa när stridsröken skingras och den nationella uppslutningen bakom regeringen i krisen försvagas. Då kan det bli aktuellt att utkräva politiskt ansvar så som skedde till exempel 1974 efter det att Israel överrumplades i Jom Kippurkriget ett år tidigare och 2006 efter sommarkriget i Libanon som ledde till stora israeliska förluster och små militära/politiska vinster – och samtidigt till stor förödelse i Libanon.

– Hela Israel frågar sig: Var är armén, var är polisen, var är säkerheten? Det är ett kolossalt misslyckande, den beslutsfattande hierarkin har helt enkelt brutit samman med enorma konsekvenser, säger den pensionerade amiralen Eli Maron, tidigare Israels marinchef, till israelisk tv.

ANNONS

Minst 200 israeler dödades och nära tusen skadades i attacken. Minst 200 palestinier dödades och över 1 600 skadades under lördagen.

– Vi är i krig. Det här är inte en så kallad operation eller rond, utan ett krig, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal.

GP:s Arne Lapidus på plats i Israel.
GP:s Arne Lapidus på plats i Israel.

LÄS MER:Hamas bakom raketattacker i Israel

LÄS MER:Fem punkter: Raketattackerna i Israel

LÄS MER:Jonatan från Göteborg befinner sig i Israel

Fyra krig på 15 år

• Gaza styrs av den terroriststämplade palestinska islamistgruppen Hamas.

• Våldsamheter flammar upp kring södra Israel och Gaza med jämna mellanrum. Fyra större krig har utkämpats mellan Israel och Hamas under de senaste 15 åren, 2008–2009, 2012, 2014 och 2021, samtidigt som många palestinska och israeliska angrepp äger rum ”mellan krigen”.

• Hamas befinner sig också i bitter konflikt med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och hans regim på Västbanken.

• Den palestinska kustremsan Gaza är i praktiken blockerad av Israel i norr och Egypten i söder. Många av de två miljoner invånarna lever instängda i misär.

ANNONS