Netanyahus skarpa varning: Lämna innan det är för sent

Enligt israeliska myndigheter har över 700 medborgare skadats och minst 250 personer dödats efter Hamas överraskningsanfall på lördagsmorgonen.
Israelisk militär har svarat med motattacker på Gazaremsan, där också över 200 personer hittills dödats, enligt lokala myndigheter.
Sent på lördagskvällen uppmanas civila att lämna Gaza, då Israel tänkt ”agera överallt med all vår kraft”, enligt premiärminister Netanyahu.

ANNONS
|

Flyglarm ljöd under lördagsmorgonen på flera israeliska platser, bland annat nära Tel Aviv och i Jerusalem. Flera explosioner hördes när luftvärnet sköt ner flera raketer.

Militanta palestinier tog sig in på israeliskt territorium i de södra delarna av landet och invånare kring Gazaremsan uppmanas att hålla sig inomhus.

Mohammad Daif, ledare för den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas väpnade gren, meddelade i ett videomeddelande att en ny militäroperation mot Israel har inletts. Enligt honom har 5 000 raketer avfyrats, i syfte att "sätta stopp för ockupantens (Israels) brott".

Filmer sprids på sociala medier

Enligt israeliska myndigheter på lördagskvällen har minst 250 personer dödats och knappt 1 600 skadats i Israel i samband med Hamas attack.

ANNONS

I Hamas kanaler på sociala medier delas filmer på hur beväpnade skärmflygare lyfter och flyger över gränsen in till Israel. Samt filmer som visar hur Hamas-soldater har gjort hål i staket och tar sig över gränsen på motorcyklar.

Vidare sprids klipp och bilder på civila israeler som tagit som gisslan och förts in i Gaza.

Tiotusentals israeliska reservister sägs mobiliseras som en reaktion på angreppet.

Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967. Sedan 2007, då Hamas fått makten i Gaza, har området varit föremål för en blockad av Israel. Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

Dagens anfall kommer dessutom sånär som på dagen 50 år efter att Oktoberkriget inleddes 1973. Även den gången inleddes det hela med ett överraskningsanfall, då av en koalition av arabiska stater.

Kan leda till fullskaligt krig

Hamas har tagit sig in i Israel i jeepar, och skjuter mot människor på gatan, säger Anders Persson, forskare vid Linnéuniversitetet som befinner sig i Jerusalem, till TT.

– Det här är en jättegrej. Av allt att döma kommer det att leda till krig mellan Israel och Hamas.

Anders Persson säger att ovanligt många raketer avfyrats under en kort tidsperiod på runt en timme. Han menar också att det är en blunder från Israels sida att säkerhetsapparaten inte lyckats stoppa Hamas från att ta sig in.

ANNONS

Över 200 palestinier döda i motangrepp

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde ett uttalande där han meddelade att landet nu befinner sig i krig med Hamas.

– Fienden kommer att betala ett pris som de aldrig kan tänka sig, säger han i talet.

Senare under lördagen publicerade israelisk militär videoklipp på flygattacker mot Hamas-mål i Gaza.

Enligt palestinska myndigheter har 232 palestinier dött och omkring 1 790 skadats i israeliska flygangrepp mot Gaza.

Israelisk militär bekräftar under lördagseftermiddagen att israeler, både civila och soldater, hålls som gisslan på Gazaremsan. Enligt BBC säger Hamas att man tagit 53 ”krigsfångar”.

Israel uppmanar civila: Ta er ut

Sent på lördagskvällen uppmanades palestinier i Gaza, inte minst de som befinner sig nära någon av Hamas anläggningar, att fly omgående.

– Alla platser där Hamas är stationerade, i denna ondskans stad, alla platser där Hamas gömmer sig och agerar från - vi kommer att förvandla dem till ruiner, säger han i ett kort tv-sänt tal.

– Jag säger till folket i Gaza: ta er ut därifrån nu, för vi kommer att agera överallt med all vår kraft.

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa. Landguiden/UI

LÄS MER:Expert: Kan vara början på ett fullskaligt krig

LÄS MER:Historiskt stor tysk-israelisk robotaffär

LÄS MER:Turist förstörde antika statyer i Jerusalem

ANNONS