Stora frågor som påverkar både Brasilien och resten av världen har stått på spel inför valet.
Stora frågor som påverkar både Brasilien och resten av världen har stått på spel inför valet. Bild: Andre Penner

Fem punkter: Valet i Brasilien

Efter ett extremt jämnt presidentval i Brasilien har Lula da Silva utsetts som segraren över den sittande presidenten Jair Bolsonaro. Brasilienexperten förklarar varför det brasilianska valet är viktigt.

ANNONS
|

Vad har hänt i valet i Brasilien?

Lula da Silva, som tidigare varit Brasiliens president mellan 2003 och 2010, har utsetts till vinnaren av det brasilianska presidentvalet med 50,83 procent av rösterna. Det har varit ett extremt jämnt val där den sittande president Jair Bolsonaro fick 49,17 procent av rösterna.

Valrörelsen har beskrivits som polariserad och har kantats av personliga påhopp mellan kandidaterna och desinformation på sociala medier. Trots att da Silva nu utses till vinnaren har även Bolsonaros popularitet vuxit i landet menar Andrés Rivarola, professor i Latinamerikastudier, på det Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

– Bolsonaro har till exempel fått en mer framträdande roll i det brasilianska parlamentet, vilket är en väldigt viktig aspekt. Bolsonarismen står sig stark i Brasilien, säger han.

ANNONS
Andrés Rivarola är professor i Latinamerikastudier på det Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.
Andrés Rivarola är professor i Latinamerikastudier på det Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet. Bild: Niklas Björling

Vad har stått på spel?

I det brasilianska valet har bland annat Amazonas framtid stått på spel, något som är en viktig fråga för både människor och länder utanför Sydamerika.

– Brasilien är ett gigantiskt land med över tvåhundra miljoner människor. Delstaterna i Brasilien har mycket lokal makt. För att en president ska kunna få igenom sin agenda måste det gå igenom parlamentet och där har inte Lula da Silvas parti en majoritet, säger Rivarola.

Enligt Rivarola kommer det krävas mycket dialog för da Silva att få igenom sina vallöften.

Vad vill Lula da Silva uppnå?

Lula da Silvas vallöften omfattar stöd till låginkomsttagare och att återinföra miljöskyddspolitiken.

– Lula da Silva har återigen satt som sin viktigaste punkt att Brasilien ska vara ett land utan hunger. De fattigaste i landet kommer att prioriteras och även att det ska ske en industrialisering i Brasilien, där industrin och den digitala teknologin blir ledande, säger Andrés Rivarola.

– Han har även uttryckt sig väldigt klart om kampen mot rasism. Lula da Silva står mot polarisering, för frihet och har uttryckt sig om vikten av demokrati. Han försöker skilja sig från Bolsonaro för att visa sig vara mer tolerant.

Varför är det viktigt?

Med Lula da Silva kan man räkna med ett starkare fokus på miljöfrågor i landet. Många brasilianska väljare har även sett valet som en kamp om demokratins framtid i landet.

ANNONS

I och med Lula da Silvas vinst kommer vi även att se ett mer aktivt Brasilien i FN och i internationella organisationer.

– Latinamerika och Sydamerika kommer även återigen att bli viktiga för den brasilianska utrikespolitiken, säger Andrés Rivarola.

Hur har Jair Bolsonaro reagerat?

Inför valet har Bolsonaro flera gånger uttalat sig om att valet har varit sårbart för bedrägerier och även att han inte skulle acceptera en förlust.

– Bolsonaro hävdat hela tiden att det kan bli valfusk, men vi har inte hört honom säga något om det nu sedan resultatet, säger Andrés Rivarola.

Vad det verkar som nu är att Bolsonaro kommer att acceptera valförlusten.

LÄS MER:Lula manar till enighet i segertal

LÄS MER:Expert efter jämnt Brasilienval: Väldigt oroligt

LÄS MER:Hätsk stämning i Brasiliens slutdebatt

ANNONS