Argentinsk restaurang backar från meny med förintelsetema

En hamburgerrestaurang i Argentina har fått hård kritik på nätet för sin meny. Bland maträtterna, som döpts efter kända personer, fanns ”Anne Frank-hamburgare” och ”Adolf-pommes”. I den efterföljande kritikstormen vände företaget ”Honky Donky” kappan efter vinden och bytte ut Adolf mot Obama.

ANNONS
|

Säg ”Honky Donky” och chansen är mycket liten att tankarna går till hamburgare. Men i den lilla staden Rafaela i den argentinska Santa Fe-provinsen ligger en snabbmatsrestaurang med detta namn.

Restaurangen ser ut som vilket burgarhak som helst, men menyn skiljer sig från mängden. Rätterna är döpta efter kända personer, och urvalet har väckt stor ilska.

Fram till nyligen kunde gästerna kombinera en ”Anne Frank-hamburgare” med ”Adolf-pommes”. På menyn fanns även Benito-pommes (helt vanliga pommes frites), döpt efter den italienske fascistdiktatorn under kriget, rapporterar New York Post.

Judiska samfundet rasar

Smaklösheten i att döpa pommes med cheddar och bacon efter diktatorn som orsakade Förintelsen, och en burgare efter en tonårsflicka som mördades i koncentrationslägret Bergen-Belsen fick det judiska samfundet i regionen att reagera.

ANNONS

”Givet att det är allmänt känt att en snabbmatsrestaurang i vår stad trivialt använder Anne Franks och Adolf Hitlers namn för att döpa sina produkter, uttrycker Rafaelas judiska samfund dess djupaste avsky och indignation. Vi kommer att vidta rättsliga åtgärder”, skriver de i ett uttalande på Facebook.

Argentina har en mörk historia med Nazityskland. Det var till den sydamerikanska militärdiktaturen som många framträdande nazister flydde efter nederlaget i andra världskriget. Bland annat greps Adolf Eichmann, som organiserade utrotningen av Europas judar, i Argentina av den israeliska säkerhetstjänsten 1960. Han ställdes inför rätta i Israel, och hängdes 1962.

Efter kritiken backade snabbmatskedjan. Anne Frank-burgaren är borta från menyn, likaså Hitler- och Mussolini-frittarna. På restaurangens Instagram lät man meddela att man i stället skulle döpa sina rätter efter "försvarare av fred och mänskliga rättigheter”. Som Mahatma Gandhi, Martin Luther King och Barack Obama.

LÄS MER:Hamburgerjättens galna burgare – med 20 skivor ost

LÄS MER:6-åring lånade pappas mobil – beställde hämtmat för 10 000 kronor

LÄS MER:Så smakar nya ”ryska McDonalds”

ANNONS