En ny lag som kommer att begränsa dragqueens uppträdanden i Tennessee har fått hbtq-grupper och människorättsaktivister att reagera.
En ny lag som kommer att begränsa dragqueens uppträdanden i Tennessee har fått hbtq-grupper och människorättsaktivister att reagera. Bild: John Amis

Amerikanska delstaten förbjuder dragqueens på offentliga platser

Guvernören för den amerikanska delstaten Tennessee har skrivit under en lag som kommer göra det förbjudet för dragqueens att uppträda på offentliga platser. Den som bryter mot förbudet kan få uppemot ett år i fängelse.

ANNONS
|

Från och med den 1 juli kommer det inte längre gå att se dragqueens uppträda på offentliga platser i Tennessee, rapporterar BBC.

I slutet på förra veckan skrev delstatens guvernör, Bill Lee, under en lagstiftning som kommer att begränsa ”kabaréuppträdanden”. Lagen kommer göra det förbjudet för bland annat ”exotiska dansare, strippor och manliga eller kvinnliga imitatörer” att uppträda på offentliga platser eller på platser där barn kan vistas.

Att bryta mot lagen kan ge ett års fängelse och böter på uppemot 26 000 svenska kronor.

Det är inte heller enbart Tennessee som haft ett lagförslag som detta på tapeten. Washington Post rapporterar att under 2023 har redan minst 26 olika motioner med liknande formuleringar om begränsningar på draguppträdanden har introducerats i 14 olika delstater, däribland Arkansas, Nebraska, Missouri och Texas.

ANNONS

Vill säkerställa att barn inte ser ”sexuella” framträdanden

Den republikanska senatorn Jack Johnson, säger till CNN att lagförslaget i Tennessee ”inte riktar sig till någon särskilt grupp av människor”.

– Det är helt enkelt till för att införa åldersbegränsningar för att säkerställa att barn inte är närvarande vid sexuellt explicita framträdanden, säger Jack Johnson till CNN.

Men människorättsaktivister och hbtqi-grupper befarar att många dragqueens i delstaten kan komma att stå utan ett jobb och att deras uppträdanden kommer behöva ”gå under jorden”. De hoppas nu kunna stoppa lagen innan den träder i kraft i juli.

– Drag är inte ett hot mot någon. Det finns ingen mening i att kriminalisera eller förtala drag år 2023, säger Lawrence La Fountain-Stokes, professor i kultur och genusvetenskap vid University of Michigan, till NBC News.

– Det är ett utrymme där människor utforskar sina identiteter. Men det är också en plats där människor helt enkelt försörjer sig. Drag är ett jobb. Drag är ett legitimt konstnärligt uttryck som för människor samman, som underhåller, som låter vissa individer utforska vilka de är och som låter oss alla ha det väldigt trevligt.

Bild på guvernören i kvinnokläder väcker frågor

Guvernören Bill Lee som skrivit på lagförslaget har under de senaste dagarna fått frågor om en bild från hans årsbok under gymnasieåren. Bilden sägs föreställa en ung Bill Lee, iförd en cheerleading-uniform, en lockig peruk och ett pärlhalsband.

ANNONS

Under en presskonferens försökte reportrar fråga guvernören om bilden.

– Vilken löjlig, löjlig fråga det är, svarade han då, rapporterar BBC.

– Att blanda ihop något sådant med sexualiserad underhållning som sker inför barn, vilket är ett mycket allvarligt ämne.

Kort därefter utfärdade hans stab ett uttalande:

"Förslaget är till för att specifikt skydda barn från obscen, sexualiserad underhållning och alla försök att blanda ihop denna allvarliga fråga med lättsamma skoltraditioner är oärligt och respektlöst mot familjer i Tennessee."

LÄS MER:Sagoläsning av drag queens kan förbjudas i Arkansas

LÄS MER:Uganda slår ner hårt på hbtqi-rörelsen – ny anti-gaylag på väg

LÄS MER:Mordet på Brianna Ghey skakar Storbritannien

ANNONS