Transkvinnan Brianna Ghey blev bara 16 år gammal. Nu hålls vakor till hennes minne över hela Storbritannien.
Transkvinnan Brianna Ghey blev bara 16 år gammal. Nu hålls vakor till hennes minne över hela Storbritannien. Bild: Polisen i Cheshire

Mordet på Brianna Ghey skakar Storbritannien

Som ung transkvinna var 16-åriga Brianna Ghey en förebild för många av hennes cirka 33 000 följare på Tiktok. Nu sitter två tonåringar häktade, misstänkta för att ha huggit ihjäl henne i en park. Över hela Storbritannien hålls vakor för att hedra hennes minne och stå upp mot transfobiskt våld.
Det här är vad vi vet om mordet på Brianna Ghey.

ANNONS
|

Brianna Ghey hittades av förbipasserande i en park i byn Culceth, i norra England. Klockan var strax efter tre på eftermiddagen, lördagen 11 februari. Den 16-åriga transkvinnan hade knivhuggits flera gånger, så illa att hon dog av sina skador där i parken.

På söndagen kom information som gjorde ärendet ännu tyngre och mörkare. Polisen meddelade att två tonåringar, en pojke och en flicka på 15 år, hade gripits och misstänktes för mordet.

Dådet gav eko långt utanför den lilla orten. Brianna Ghey hade genomgått ett könsbyte i ung ålder och hade omkring 33 000 följare på Tiktok. Många av dem såg i henne en representant, en förebild. I videor som laddats upp på kontot, som nu är stängt, dansar Brianna, sminkar sig, provar kläder. Det är ett konto som så många andra tonårskonton. Skillnaden är just det, Brianna är en transkvinna.

ANNONS

Vakor över hela landet

När de två tonåringarna greps sa polisen att det inte fanns något bevis för att brottet var hatrelaterat. Senare ändrade man sig och sa att man utredde alla tänkbara motiv, och att hatbrott var ett av dem.

De senaste dagarna har vakor till minne av Brianna Ghey hållits över hela landet, och fler planeras under fredagen och helgen.

På onsdagen samlades grupper av sörjande i London, Belfast, Lancaster och Dublin, rapporterar Sky News. De höll upp transflaggor, plakat och tände ljus. Utanför utbildningsdepartementets byggnad växte ett blomsterhav fram där meddelanden till Brianna Ghey, skrivna på vykort, lämnades.

”Du var för ung.”

”Transrättigheter är mänskliga rättigheter”

Flera kändisar har tagit till sociala medier för att hylla och hedra den mördade 16-åringen. Artisten Yungblud skriver på Twitter:

”Är helt förkrossad över Brianna Gheys död. Skydda transpersoner varje dag och kämpa mot transfobi och den transfobiska lagstiftningen som vår avskyvärda regering driver igenom. Vila i frid.”

”Var en älskad dotter”

De två mordmisstänkta 15-åringarna sitter nu i ungdomshäkte i väntan på rättegången som ska hållas i juli. Något mordvapen har ännu inte hittats.

Briannas familj har bett om att bli lämnade ifred av media, men lämnade ett känslosamt meddelande till allmänheten genom polisen:

ANNONS

”Brianna var en mycket älskad dotter, barnbarn och lillasyster. Hon var en större än livet-karaktär som gjorde ett stort intryck på alla hon mötte. Förlusten av hennes unga liv har lämnat ett enormt hål i vår familj och vi vet att lärarna och hennes vänner som var inblandade i hennes liv känner likadant. Vi vill tacka alla för deras vänliga ord och stöd under denna extremt svåra tid. Vi vill tacka polisen för deras stöd, och vittnen för hjälpen med utredningen”

En pengainsamling har startats och samlat in över 100 000 pund till Brianna Gheys föräldrar, bland annat för att finansiera begravningen. I insamlingen beskrivs Brianna som en ”utåtriktad, självsäker tjej”.

”Hon fick de som kände henne att skratta. Hon såg fram emot att ta examen i år och påbörja sin resa in i vuxenvärlden.”

LÄS MER:Nytt stöd för unga transpersoner öppnar

LÄS MER:Den brittiska hysterin över transrättigheter sprider sig

ANNONS