Statistik: Så spridd är omikronvarianten av coronaviruset i Sverige

Nästan hälften av covid-19-fallen i Västra Götaland var omikron under julveckan, baserat på de prover som hittills har snabbanalyserats. Den smittsamma virusvarianten börjar ta över i flera svenska regioner, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

ANNONS
|

Spridningen av omikronvarianten har ökat snabbt de senaste dagarna, och varianten har börjat konkurrera ut deltavarianten i Sverige.

Bland de snabbanalyserade proverna under julveckan stod omikron för 376 fall i Västra Götaland, motsvarande 46 procent av det totala antalet analyserade fall. Det är en kraftig ökning mot veckan innan, då smittskyddet i Västra Götaland bedömer att omkring 11–14 procent av fallen var omikron. För två veckor sedan var endast 1–2 procent av fallen misstänkta omikron.

– Det har gått så snabbt, och det är nog den bilden man har sett på många ställen i världen, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS

Omikron dominerar i Skåne

Statistiken från Folkhälsomyndigheten visar också att omikron nu står för över hälften av fallen i Skåne, som dessutom har hunnit analysera en större andel av sina prover. I Stockholm är andelen misstänkta omikronfall 36 procent.

Totalt har sju regioner analyserat minst tio procent av sina prover under julveckan. Andelen omikron varierar mellan tre och 51 procent i regionerna, visar Folkhälsomyndighetens statistik.

LÄS MER:WHO: Omikron stor utmaning för vården

Klassas som misstänkta fall

Metoden som siffrorna baseras på kallas typnings-PCR, som är en betydligt snabbare men också mindre träffsäker metod än så kallad helgenomsekvensering. Det gör att Folkhälsomyndigheten för närvarande endast kallar fallen som konstateras via typnings-PCR för ”misstänkta fall av omikron”.

– Siffrorna har viss osäkerhet men själva trenden och bilden vi ser stämmer nog ganska bra, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

När tror du att omikron står för 100 procent av fallen i Västra Götaland?

– Vi får se vad som händer i övriga världen, men jag tror inte att det dröjer länge.

Enligt Leif Dotevall finns omikronvarianten i hela Västra Götaland, men siffrorna är ännu för små för att han ska vilja säga något definitivt om var den sprids mest.

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 i Göteborgs avloppsvatten

Omikron kanske ger mildare sjukdom

Folkhälsomyndigheten har tidigare beräknat att omikron kommer ha tagit över helt i mitten av januari, och i flera regioner är varianten alltså redan på god väg.

ANNONS

– Det är onekligen så att den är mer smittsam och sprids snabbare än andra varianter, och delta som den främst konkurrerar med, säger Andreas Bråve, avdelningschef på avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Han tror att skillnaderna i landet kommer att jämna ut sig på sikt.

– Det viktiga är på något sätt om en ny variant är farligare, orsakar svårare sjukdom eller påverkar utbrottet på något annat sätt. De data som finns, som fortfarande är tidiga, tyder snarare på att varianten kanske ger mildare sjukdom. Det är fortfarande lite tidigt att säga, men det är samma åtgärder som vidtas.

LÄS MER:Nyårsfesten ställs in: ”Känns som en kalldusch”

Vaccin skyddar mot svår sjukdom

Bland åtgärderna finns bland annat de nya restriktioner som presenterades bara dagar före jul, och innebar att handelsplatser måste begränsa antalet besökare samt att nattklubbar och evenemang stängdes eller begränsades.

Andreas Bråve poängterar samtidigt att det allra viktigaste verktyget är vaccinet.

– Oberoende av variant skyddar vaccinerna mot svår sjukdom. Men det är också viktigt att vaccinationen med den tredje dosen fortskrider i bra tempo, för det är otvetydigt så att det ger ett ytterligare skydd.

LÄS MER:Vanligaste frågorna om corona – här är Agnes Wolds svar

LÄS MER:Ett år av covid-19-vaccinationer

LÄS MER:Omikron på väg att ta över i Sverige – men FHM saknar statistik

ANNONS