Förra veckans analys av avloppsvattnet visade att omikron stod för ungefär hälften av fallen, och delta stod för resterande 50 procent.
Förra veckans analys av avloppsvattnet visade att omikron stod för ungefär hälften av fallen, och delta stod för resterande 50 procent. Bild: Thomas Johansson

Kraftig ökning av covid-19 i Göteborgs avloppsvatten

Halterna av covid-19 i stadens avloppsvatten skjuter i höjden. Förra veckan ökade de rejält – och motsvarar nu toppnoteringen under tredje vågen.
– Jag hade inte väntat mig att det plötsligt skulle öka så snabbt, säger Heléne Norder, adjungerad professor på Sahlgrenska, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

De avloppsprover som nu undersökts togs under förra veckan i Göteborg.

Resultatet – en markant ökning sedan föregående vecka – pekar på att majoriteten av de som utsöndrat viruset har smittats i början av förra veckan, eller tidigare än så.

De ökade virushalterna som upptäckts är den största ökningen under en enskild vecka sedan årsskiftet. Då var pandemin inne i sin andra våg. Den nuvarande nivån tangerar toppnoteringen som uppmättes under tredje vågen, närmare bestämt i vecka 12.

Tidigare under pandemin har förändringar av virushalterna i avloppen kunnat förutsäga hur hårt trycket på vården kan komma att bli framöver. Resultatet av mätningarna rapporteras in till både vårdgivare och regionens smittskydd.

ANNONS

– Det är svårt att veta vad det här betyder, och vad som kommer att hända. Jag hoppas verkligen att de som nu avsöndrar virus är vaccinerade. Då behöver inte så många hamna på iva, eller ens på sjukhus, utan kan nog klara sig själva hemma, säger Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi vid avdelningen för infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin, i pressmeddelandet.

Nu väntar en närmare analys av de specifika varianterna av viruset som hittats. Förra veckans analys visade att omikron stod för ungefär hälften av fallen, och delta stod för resterande 50 procent.

ANNONS