SJ varnar för förseningar: ”Blir en utmanande helg”

Med minusgrader och snö över i stort sett hela landet flaggar nu SJ för förseningar och inställda tåg i helgen. Läget uppges vara ansträngt, och en stor orsak är att man inte hinner få bort isen från tågen i tid.
– Det kan ta timmar att av-isa ett enskilt tåg, säger Jonas Olsson, presskommunikatör.

ANNONS
|

Kylan har kopplat sitt grepp om landet, från norr till söder, och skapar problem både för bilister och för kollektivtrafiken. Och enligt väderprognoserna ska det vara fortsatt kallt under helgen – vilket får SJ att varna sina resenärer för förseningar och inställda tåg. Något som P4 Göteborg tidigare rapporterat om.

– Det har nog inte undgått någon att det är ett ansträngande vinterväder i hela Sverige. Och det finns en del utmaningar kopplade till det. För normalt sett brukar det finnas varmare zoner ner mot Göteborg eller Malmö där tågen hinner av-isas längs vägen. Men nu är det ju vinter i hela riket, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

ANNONS

I norra Sverige har man de senaste dagarna tvingats utstå temperaturer ner mot 40 minusgrader. På västkusten är det betydligt mildare – men för tågtrafiken spelar det ingen större roll så länge temperaturen ligger under noll, säger Jonas Olsson.

– Nej, för om tåget börjar i Stockholm och kör ner till Göteborg och vänder och om det aldrig blir plusgrader – då byggs det bara på med snö och is. Så det blir varken sämre eller bättre norröver, utan där det råder vinterväglag så uppstår den här effekten.

Uppmanar resenärer att ta höjd

När tågen täcks av ett allt tjockare islager så ökar slitaget på vagnarna. Det gör att de behöver mer service och reparationer, och att de behöver tillbringa betydligt längre tid i depåerna.

Något som leder till förseningar.

– Det kan vara flera centimeter tjock is och det tar tid att av-isa. Det kan ta timmar att av-isa ett enskilt tåg, och det finns inte många ställen man kan göra det på. Vi har bara tre, fyra depåer i Sverige. Det gör att det blir ett ansträngt läge och att det kan bli en utmanande helg, säger Jonas Olsson.

Jonas Olsson på SJ säger att läget är ansträngt och uppmanar resenärer att ta tidigare tåg.
Jonas Olsson på SJ säger att läget är ansträngt och uppmanar resenärer att ta tidigare tåg. Bild: Pressbild: SJ

Därför väljer nu SJ att gå ut och varna resenärerna – och uppmana dem att ta höjd för förseningar genom att boka tidigare tåg.

ANNONS

– Resenärerna märker ju av detta och ska man resa med tåg nu så ska man verkligen ta höjd.

Är det några särskilda sträckor som är mer utsatta?

–Nej, det är flera sträckor som berörs nu. Både mot Göteborg, och norröver. Det är ganska jämnt fördelat över hela Sverige, säger Jonas Olsson.

Han menar SJ försökt undvika det nu uppkomna scenariot – men att den kompakta kylan gör att förseningar trots det lär uppstå.

– Inför varje vinter så gör vi en massa förberedelser, för vi vet ju att det blir vinter. Men när vädret är som det är nu är det svårt att göra mer än vi har gjort.

Även Västtrafik meddelar på sin hemsida att väglaget och väderprognosen gör att den som bokar resor får räkna med förseningar. Under torsdagskvällen var många av Västtågens avgångar framskjutna eller inställda.

LÄS MER:Den svenska köldsmockan – en världsnyhet

LÄS MER:Trafikverket: E22-kaoset svårt att förhindra

ANNONS