Den svenska köldsmockan – en världsnyhet

Den skandinaviska köldsmockan har blivit en världsnyhet. Så här skriver några medier om de låga temperaturerna i Sverige.

ANNONS
|

Engelska tidningen The Guardian toppade under torsdagsmorgonen hela sin nyhetssajt med väderläget i bland annat Sverige och skriver att ”extrem kyla och snöstormar stör resor och skolor i Skandinavien”.

Den tyska tv-programmet Tagesschau skriver att ”Extrem kyla håller Sverige på spänn” och att ett högtrycksområde orsakar extrem kyla i norra Sverige. Till texten använder tv-programmet rubriken ”När även svenskar fryser”.

Tagesschau har talat med Matilda Eneby från Jokkmokk som säger att ”det kallaste jag någonsin upplevt var minus 38, men i natt var det minus 42,5 grader”.

Den tyska tidningen Der Spiegel skriver i sin rubrik att ”Sverige fryser – kallaste januarinatten på 25 år”.

ANNONS

”Extrem köldvåg”

Den franska radio- och tv-kanalen bfmtv.com rapporterar om att det har varit 43,6 minusgrader i norra Sverige (Kvikkjokk-Årrenjarka) och skriver att ”Skandinaviska länder påverkas av extrem köldvåg”.

Den amerikanska tv-kanalen Fox News beskriver kylan som ”bitter skandinavisk köldperiod” och rapporterar att Sverige och Finland är värst drabbade, men att trafikproblem har uppstått även ”så långt söderut” som i Danmark.

Den skandinaviska kylan har till och med blivit en nyhet i Sydamerika. Den argentinska tidningen La Nación skriver att ”Extrem vinterkyla fryser Sverige och Finland – ner till 41.6 C” och att temperaturen är den lägsta som har uppmätts i Sverige den här vintern. Tidningen rapporterar även om att tågtrafiken har drabbats av det kalla vädret.

LÄS MER:Många kroppsdelar måste skyddas i kylan

LÄS MER:Runt 100 människor evakuerade till idrottshall

LÄS MER:Snökaos och elavbrott hotar i södra Sverige

ANNONS