Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Oscar Sjöstedt (SD), Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson under en pressträff där budgetnyheter presenteras.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Oscar Sjöstedt (SD), Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson under en pressträff där budgetnyheter presenteras. Bild: Jonas Ekströmer/TT

SD: Sänk reduktionsplikten – annars väntar regeringskris

Utsatta barnfamiljer ska få mer pengar för att skyddas från kraftiga prishöjningar, meddelar regeringen och SD. Samtidigt varnar SD för risken att pengarna äts upp av inflationen.
Partiet hotar också med regeringskris om inte de och regeringen kommer överens om reduktionsplikten, rapporterar TV4.

ANNONS
|

Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade en nyhet ur vårändringsbudgeten på torsdagsmorgonen. Det handlade om en riktad satsning på tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer.

Totalt beräknas det beröra 111 000 familjer, varav 62 procent är ensamstående mammor, enligt regeringens beräkningar.

– Vi kommer att förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag och gör en rejäl höjning av tilläggsbidraget, säger Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister samt vice statsminister.

En tillfällig höjning infördes under pandemin. Den skulle ha löpt ut i sommar men förlängs till årsskiftet, för att möta de allt tuffare ekonomiska tiderna. Höjningen går från dagens maxbelopp på upp till 1325 kronor per månad till 2100 kronor per månad.

ANNONS

Prisökningar kan äta upp

Samtidigt är inflationen i Sverige nu den högsta på 30 år. Därmed ser Oscar Sjöstedt (SD), ekonomiskpolitisk talesperson, en stor risk för att prisökningar kan äta upp extrapengarna.

– Den risken är jättestor så klart, säger han.

Kan ni göra något för att motverka det?

– Det finns inte jättemycket man kan göra. Det är inte politiker som bestämmer över inflationen, men några exempel på det man kan göra är att sänka skatten på jordbruksdiesel till exempel, den påverkar kostnaderna för livsmedelsproducenterna så det blir billigare att producera, och då faller ju även priserna i konsumentledet.

Hotar med regeringskris

Samtidigt hotar SD med regeringskris om inte regeringen och SD kommer överens om reduktionsplikten, rapporterar TV4.

SD vill att kravet på att bland i biobränsle slopas.

– Det som står ganska tydligt i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå och objektivt faktum är att det finns ingen sådan nivå, säger Oscar Sjöstedt (SD), till TV4.

Han konstaterar att SD tolkar den nivån till noll procent.

Senare på torsdagen nyanserade Sjöstedt sitt uttalande och menade i en intervju med Expressen att hans ord hade ”överdramatiserats”.

– Det finns inget hot på det sättet. Ingen positionsförflyttning från Sverigedemokraterna. Jag svarade på en hypotetisk fråga där ett eller flera partier helt skulle nonchalera centrala delar av Tidöavtalet, säger han och slår fast att han är 99,9 procent säker på att partierna kommer att reda ut det hela.

ANNONS

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger också att plånboken gröps ur av inflationen, och att den måste dämpas. Där ligger regeringens främsta fokus.

– Vi tar ansvar både för inflationen och att stötta de som har det tuffast, säger hon.

Svantesson beskriver det som att utmaningen är extra stor nu eftersom inflationen är hög samtidigt som Sverige är inne i en lågkonjunktur.

– I vanliga lågkonjunkturer brukar man gå med ganska stora underskott, låna för att få fart på ekonomin. Gör vi det nu riskerar inflationen att bli ännu högre, priserna att fortsätta stiga, räntorna också.

Om det kommer ytterligare satsningar i vårbudgeten till grupper som kämpar med ekonomin, till exempel pensionärer och sjuka, är hittills oklart. Samtidigt pekar Svantesson på att till exempel garantipensionärer fått en höjd ersättning vid årsskiftet, till följd av uppräkningar för den höga inflationstakten.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under pressträff där budgetnyheter presenteras.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under pressträff där budgetnyheter presenteras. Bild: Jonas Ekströmer/TT

”Framåtsyftande”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister, säger att regeringen tittar på hur den kan hjälpa utsatta, med hög träffsäkerhet.

Han beskriver det pågående budgetarbetet mellan partierna, som nu är inne i sin slutfas, som konstruktivt.

– Förhandlingarna är framåtsyftande men också mycket, mycket påverkade av den krigs- och inflationsekonomi som Sverige befinner sig i. Det sätter en hämsko på mycket av de reformer vi skulle vilja göra, säger Pehrson.

ANNONS

Regeringens förslag till vårändringsbudget väntas presenteras i sin helhet i april och beslutas i juni.

Förslaget

Tilläggsbidraget höjs från dagens belopp på 25 procent av det preliminära bostadsbidraget till 40 procent.

Höjningen betyder att man kan få upp till 2100 kronor i tillägg, jämfört med nuvarande 1325 kronor per månad.

Höjningen gäller från 1 juli till 31 december.

LÄS MER:Föräldrar tar lån – för att köpa mat och vinterkläder

LÄS MER:Inflationen får skolbarnen att äta mer: ”Föräldrar vill att de ska äta frukost i skolan”

LÄS MER:Inflationen tvingar nya grupper att söka hjälp

ANNONS