En person som arbetat inom kommunala förskolor i Ljusdals kommun utsatte nio flickor för sexuella övergrepp. Nu läggs förundersökningen ner.
En person som arbetat inom kommunala förskolor i Ljusdals kommun utsatte nio flickor för sexuella övergrepp. Nu läggs förundersökningen ner. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ljusdals kommun i stabsläge efter övergrepp på förskolor

En person som arbetat inom kommunala förskolor i Ljusdals kommun utsatte nio flickor för sexuella övergrepp. Gärningspersonen är avliden och förundersökningen är nedlagd.
– Vi vill börja med att varna för att det vi kommer att berätta kommer vara väldigt jobbigt att höra, säger kommundirektören Mikael Björk vid en pressträff under onsdagen.

ANNONS
|

En tidigare anställd inom förskolan i Ljusdals kommun har utsatt barn på förskolorna för sexuella övergrepp. Polisens förundersökning inleddes i somras, och vårdnadshavare till nio drabbade flickor kontaktades under tisdagen av polisen om händelserna.

Under sommaren 2024 utredde polisen i Ljusdals kommun ett barnpornografibrott och genomförde en husrannsakan i den misstänktes bostad. En kort tid efter husrannsakan hittas den misstänkte mannen avliden. Vid tömningen av den misstänktes enheter hittades olagligt material.

– Det material som vi kan se har hänt på förskolor, och det kan vi se på grund av miljöbilderna, säger Emma Vangstad, gruppchef vid polisen vid en pressträff under onsdagen.

ANNONS

Brotten ägde rum under sex år

Nio målsägande barn kunde identifieras utifrån det inspelade materialet. Eftersom gärningspersonen är avliden bedrivs ingen brottsutredning och inget åtal kommer att väckas.

– Innan vi får beslutet om husrannsakan hade varken polisen eller åklagaren några indikationer på att det fanns egna sexuella övergrepp, säger Emma Vangstad.

Gärningspersonen var inte känd av polisen sedan tidigare, och förekom inte i brottsregistret. Han anställdes som barnskötare i kommunen 2012 och jobbade på flera förskolor i kommunen fram till 2024. De aktuella brotten ska ha ägt rum mellan 2018 och 2024, enligt polisen.

Kommunen kontaktades nyligen om händelserna, och placerades det inträffade under förundersökningssekretess. Under tisdagen informerades föräldrar och personal på förskolorna och kommunen gick upp i stabsläge. En stödgrupp har tillsatts för de drabbade familjerna.

Kommunen kommer att fortsätta informera om händelsen, och kommer att hålla en pressträff varje dag under resten av veckan, skriver de i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Öka stödet till barnen som utsätts – och utsätter andra – för sexualbrott på nätet

LÄS MER:Barn utsatta för sexuellt våld får inte rätt stöd

ANNONS