Målsägandebiträdet Paola Huldtgren är missnöjd med domen. Särskilt att 34-åringen frikändes helt för den grova våldtäkten.
Målsägandebiträdet Paola Huldtgren är missnöjd med domen. Särskilt att 34-åringen frikändes helt för den grova våldtäkten. Bild: Ola Schedin

Kvinnornas målsägandebiträde rasar efter domen mot ”Nytorgsmannen”

”Nytorgsmannen” friades av rätten för den grova våldtäkt – samt ett flertal andra våldtäkter – som han ska ha utsatt en kvinna för 2018. Paola Huldtgren är kvinnans målsägandebiträde och reagerar starkt på dagens dom.
– Vi kommer att överklaga, säger hon.

ANNONS
LocationStockholm|

Åklagaren yrkade på 12 års fängelse för våldtäkt mot 24 kvinnor – men Södertörns tingsrätt dömde 34-åringen för sju fall av våldtäkt, till fem års fängelse.

Totalt fälldes ”Nytorgsmannen” för 35 brott. Utöver de sju våldtäkterna handlar det om flera sexuella övergrepp och en rad andra brott. Han friades i fem åtalspunkter som gällde åtta våldtäkter, däribland den åklagaren bedömt som grov våldtäkt.

Tingsrättens bedömning är något som har fått advokaten Paola Huldtgren att reagera starkt – även på domen i sig.

– Jag är väldigt chockad. Domen är inte alls var jag väntat mig, utan en stor besvikelse, säger hon.

ANNONS

”Tung dag för min klient”

Paola Huldtgren företräder två av kvinnorna i målet, varav den ena är den kvinna som ska ha utsatts för den grova våldtäkt som 34-åringen frias helt för.

LÄS MER:"Nytorgsmannen” döms till fängelse för sju våldtäkter

Enligt kvinnan ska 34-åringen ha utsatt henne för så kraftigt strypvåld under sex att hon svimmat av två gånger.

– Det är en tung dag för min klient. Hon mår jättedåligt och hon ser nästan det här som en ny kränkning, säger Paula Huldtgren.

Kvinnan anmälde ”Nytorgsmannen” redan 2018, men utredningen lades ner då kvinnan kände en stor rädsla för gärningsmannen och valde att dra sig ur.

Paola Huldtgren företräder två av kvinnorna i målet och hade hoppas på ett högre fängelsestraff för ”Nytorgsmannen”.
Paola Huldtgren företräder två av kvinnorna i målet och hade hoppas på ett högre fängelsestraff för ”Nytorgsmannen”. Bild: Ola Schedin

Hade en destruktiv relation

När polisen igen hörde av sig förra hösten bestämde hon sig för att våga delta i utredningen. Hon har även fått diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, efter händelsen och varit sjukskriven i över ett år.

I domstolens motivering står det bland annat kvinnan inte lämnat en nog trovärdig berättelse kring övergreppet. Vad tänker du om det?

– Jag håller inte med. Berättelsen skiljer sig väldigt lite mellan de olika förhören. Det är vissa detaljer hon inte minns, men det är helt normalt att inte i detalj kunna återberätta något som hände för drygt tre år sedan, säger Paola Huldtgren.

Hon tycker också att det lagts för stor vikt vid att hennes målsägande hade en relation med 34-åringen när övergreppet inträffade – och att de fortsatte ses även en tid efteråt.

ANNONS

– Det var en destruktiv relation där han växlade mellan att vara kärleksfull och elak mot henne. Jag tycker att domstolarna borde ha med sig att rent psykologiskt så är det normalt att reagera på det här sättet, alltså att kvinnan fortsätter med relationen.

– Min klient har dessutom förklarat att hon i dag inte kan förstå att hon kunde vara så destruktiv, säger Paola Huldtgren.

Kommer ni att överklaga domen?

– Min klient säger spontant att hon vill överklaga. Så det lutar mot det.

Och Paola Huldtgren tror att deras chanser i hovrätten är goda.

– Domskälen kring varför han frikänns är korta och vi tycker det finns stark bevisning, mer än vad som är vanligt i sådana här mål.

Hoppas på längre fängelsestraff

Paola Huldtgren tror att fler målsäganden kommer att överklaga domen.

– Fem år är alldeles för lågt och orimligt. Tillvägagångssättet är hänsynslöst, planerat, utstuderat och upprepande. Samtidigt som så många kvinnor blivit utsatta, säger hon.

Bild från polisens förundersökning på den misstänkte mannen.
Bild från polisens förundersökning på den misstänkte mannen. Bild: Polisen

34-åringen avslöjades när polisen kom över hans telefon i samband med att han greps för narkotikabrott. I mobilen hittades filmklipp på kvinnor som utsattes för övergrepp när de sov eller var medvetslösa.

Många av kvinnorna ska ha blivit utsatta i mannens lägenhet vid Nytorget på söder i Stockholm. Flera av dem visste inte ens om att det hände.

ANNONS

I vissa fall har ”Nytorgsmannen” även klippt upp kvinnornas kläder.

Försvaret nöjd med frikännandena

Även kammaråklagare Helena Nordstrand var besviken över domen.

– I flera fall där jag anser att det varit fråga om våldtäkt har de bedömt att det varit fråga om sexuella övergrepp, säger hon till TT.

Den dömde mannens advokat var däremot nöjd med att hennes klient frikändes på flera punkter.

– Tingsrätten har gått på försvarets linje i flera fall i hur ärenden ska rubricerats. I vissa fall har de delat vår syn på gärningar som inte är styrkta och där har han blivit frikänd, säger Anna Carlén.

LÄS MER:Sparade våldtäktsfilmerna – kan få 12 år

LÄS MER:"Nytorgsmannen" åtalas för över 20 våldtäkter

LÄS MER:Kvinnan vaknade när han klippte upp byxorna

ANNONS