I augusti i år väckte åklagaren åtal mot 34-åringen för övergrepp mot 24 kvinnor.
I augusti i år väckte åklagaren åtal mot 34-åringen för övergrepp mot 24 kvinnor. Bild: Polisen

"Nytorgsmannen” döms till fängelse för sju våldtäkter

”Nytorgsmannen” döms till fem års fängelse för sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp och en rad andra brott.
34-åringen stod åtalad för över 20 våldtäkter mot kvinnor som uppges ha skett när de sovit eller varit berusade och han ska dessutom ha filmat flera av övergreppen.

ANNONS
LocationStockholm|
|

En bild inifrån mannens lägenhet på Nytorget på söder i Stockholm visar en säng med träram som står placerad intill en vägg. I den misstänktes 34-åringen, som kallas ”Nytorgsmannen”, ha genomfört flera av de 24 våldtäkter han stod åtalad för.

Under torsdagen dömdes han för sju fall av våldtäkt, åtta sexuella övergrepp samt en rad andra brott vid Södertörns tingsrätt. Flera av de brott som åklagaren bedömt som våldtäkter har tingsrätten bedömt som sexuella övergrepp. Vissa brott har även bedömts som sexuella ofredanden.

– Tingsrätten har i stor utsträckning bedömt att åtalet är styrkt, men har inte delat åklagarens syn på hur brotten ska rubriceras, säger Kajsa Hällje, en av juristdomarna och ordförande i målet i ett pressmeddelande.

ANNONS

Filmade flera övergrepp

Flera av kvinnorna som stod som målsägande ska ”Nytorgsmannen” ha träffat på antingen krogen eller via bekanta från 2018 till 2020. Två av offren misstänktes han dock ha utsatt tidigare.

Men det var först i november förra året som polisen av en ren slump kom 34-åringen på spåren. Det var i samband att hans mobil beslagtogs i ett ärende där han misstänktes för narkotikabrott.

I den hittades filmklipp på kvinnor som såg ut att sova eller var medvetslösa. När de låg där helt hjälplösa ska han ha utsatt dem för sexuella övergrepp och våldtäkter.

Bild från mannens lägenhet på Nytorget i Stockholm.
Bild från mannens lägenhet på Nytorget i Stockholm. Bild: Polisen

Utsatts utan vetskap

Tillslaget blev starten på en lång och utdragen utredning som växt i takt med att polisen lyckats identifiera kvinnor.

För att få hjälp med att hitta utsatta släppte polisen en bild från 34-åringens sovrum, som flera medier publicerade. Det ledde till att några kvinnor som misstänkte att de blivit utsatta kontaktade polisen.

Vissa offer har även identifierats genom chattkonversationer. Några har även skrivit och frågat rakt ut om han utsatt dem, då de vaknat hos honom och haft en känsla av att någonting inte stått rätt till.

Utifrån vad som framkommer av förundersökningsmaterialet är det många av kvinnorna som har utsatts utan vetskap. Vissa har fått reda på det först när polisen hört av sig.

ANNONS

– Jag ser ut som en jävla död fisk, säger en kvinna när hon får se filmen på sig själv under ett förhör i somras.

– Jag tycker det är så jävla obehagligt, fortsätter hon.

Flera av kvinnorna vittnar även om att de hittat hål i sina byxor eller trosor när de vaknat. När polisen sökte igenom mannens lägenhet hittades flera nagelsaxar i en låda under sängen, vilket tyder på att det kan stämma.

Bild från en husrannsakan av den misstänkte mannens lägenhet. Under sängen i en låda hittades flera nagelsaxar.
Bild från en husrannsakan av den misstänkte mannens lägenhet. Under sängen i en låda hittades flera nagelsaxar. Bild: Polisen

Hittade runt hål i byxorna

Ett av offren berättar i förhör att hon vid den aktuella natten i våras somnat på en fest där även 34-åringen sov kvar. Hon vaknade till av att han låg och smekte hennes underliv. Hon ska då ha fört bort hans hand och somnat om.

– På morgonen gick jag och rökte och det var som vanligt. En tjej undra vad som hänt med mina byxor. Då ser jag att ett runt hål i mina byxor. Jag fattade ingenting. Hålet var mellan benen, säger hon i förhöret.

Vid det tillfället hade hon mens och väl på toaletten märkte hon att tampongen var försvunnen. Hon började ganska snart ana att någonting inte stod rätt till.

Kvinnan upptäcker kort efter att den misstänkte hade blod på ena nagelbandet. 34-åringen blir då utslängd och efter det åker kvinnan till Södersjukhuset.

ANNONS

– Jag fick panik, säger hon i förhöret.

I det fallet har tingsrätten bedömt att 34-åringen ska dömas för mindre grov våldtäkt samt betala ett skadestånd på 85 000 kronor.

”Hon känner sig traumatiserad”

En kvinna i tjugoårsåldern, som ska ha blivit utsatt hösten 2019, fick också veta att det hänt först när polisen kontaktade henne.

Och just den biten har satt djupa spår.

– Hon säger att hon känner sig traumatiserad, särskilt i att hon varit helt försvarslös. Samtidigt som hon också upplever en kränkning i att hon inte kände till det här när hon under en tid efteråt fortsatte att umgås med den misstänkte, säger kvinnans målsägandebiträde Lotta Wirén.

När dom meddelades på torsdagen fälldes 34-åringen för sexuellt övergrepp i det fallet.

Serievåldtäktsmän i Sverige

Alexandramannen: Tog kontakt med unga flickor via nätet under täcknamnet Alexandra, och påstod sig kunna förmedla kontakter för modelljobb. Dömdes 2007 till tio års fängelse och utvisning för våldtäkt, ofredande och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten riktade sig mot ett 50-tal flickor och unga kvinnor.

Hagamannen: Dömdes 2006 till 14 års fängelse för sex överfallsvåldtäkter och två mordförsök i Umeå mellan 1996 och 2005.

Spökmannen: Man som under 1980-talet överföll kvinnor i Tensta, i flera av fallen rörde det sig om fullbordade våldtäkter. Fick sitt namn då han täckte sitt huvud med ett tygstycke med utklippta hål för ögonen. Dömdes till fyra års fängelse 1988. Har även senare dömts för våldtäkter.

Södermannen: Dömdes på 1970- och 80-talet för ett tjugotal kvinnoöverfall sedan han tagit sig in i kvinnors lägenheter via fönster och våldtagit dem, eller försökt att våldta dem.

Örebromannen: En 24-åring i Örebro som 2011 dömdes för ett tiotal överfall på kvinnor, varav två grova våldtäkter, till tolv års fängelse.

TT

Svimmade av strypvåld

Det finns även kvinnor som minns själva överfallen. En kvinna anmälde ”Nytorgsmannen” redan i december 2018. Utredningen lades dock ner för att kvinnan kände en stor rädsla för gärningsmannen.

Det är hon som i åtalet ska ha blivit utsatt för grov våldtäkt, där den misstänkte använt så kraftigt strypvåld under sex att hon svimmat av.

Men Södertörns tingsrätt har gjort bedömningen att bevisningen inte håller i detta fall och har frikänt 34-åringen för brottet.

– Det är en tung dag för min klient. Hon mår jättedåligt och hon ser nästan det här som en ny kränkning. Så vi kommer att överklaga. Det är så tankarna går i dag i alla fall, säger kvinnans målsägandebiträde Paola Huldtgren.

ANNONS
Paola Huldtgren är målsägandebiträde till två av kvinnorna som ska ha blivit utsatt av 34-åringen.
Paola Huldtgren är målsägandebiträde till två av kvinnorna som ska ha blivit utsatt av 34-åringen. Bild: Ola Schedin

Döms till fem års fängelse

När domen föll under torsdagen friades ”Nytorgsmannen” från fem åtalspunkter som gäller åtta våldtäkter, däribland den åklagaren bedömt som grov våldtäkt.

Totalt döms 34-åringen till fem års fängelse för 35 olika brott, varav sju våldtäkter; tre fall av det som kallas våldtäkt av normalgraden, två mindre grova våldtäkter och två oaktsamma våldtäkter.

Mannen fälls även för en grov fridskränkning, åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden, elva fall av kränkande fotografering, ett barnpornografibrott samt ett ringa narkotikabrott.

Han ska även betala ett skadestånd på totalt 1,1 miljoner kronor till de utsatta kvinnorna.

Kammaråklagare Helena Nordstrand yrkade på tolv års fängelse och hon är missnöjd med tingsrättens bedömning.

– Tingsrätten har ju ogillat vissa beslut om hur gärningarna ska rubriceras. I flera fall där jag anser att det varit fråga om våldtäkt har de bedömt att det varit fråga om sexuella övergrepp. Min bedömning är fortfarande att de kränkningar som målsägarna utsatts för är jämförliga med samlag, säger hon till TT.

Om Helena Nordstrand kommer att överklaga domen vill hon inte svara på i nuläget.

Erkänner majoritet av brotten

34-åringen själv nekade sig genom de första polisförhören, men har med tiden gjort vissa medgivanden när allt fler bevis presenterats.

– Han har erkänt en majoritet av gärningarna som han är åtalad för, bland annat att det är han som spelat in filmerna, säger mannens försvarare Anna Carlén.

ANNONS
Bild från polisens förundersökning på den misstänkte mannen.
Bild från polisens förundersökning på den misstänkte mannen. Bild: Polisen

Under rättegången förklarade den misstänkte att hans agerande bland annat berodde på en problematisk konsumtion av alkohol och droger.

Enligt ett läkarintyg som tingsrätten tagit del av bedöms 34-åringen inte ha lidit av någon allvarlig psykisk störning när han utförde gärningarna.

I intyget som finns med i domen står det att ”Nytorgsmannens” gärningar kan förklaras ”mot bakgrund av stressreaktion, nedstämdhet och ångest som sammantaget medfört diffusa olustkänslor som kan dämpas med sexuella beteenden”.

Var inställd på fängelse

När domen nu föll hade 34-åringen suttit häktad sedan i november förra året och han säger via sin försvarare att han tycker att det är skönt att han fått sin dom.

– Han behöver dock han smälta det här och gå igenom domen i lugn och ro innan vi meddelar om den överklagas eller inte, säger Anna Carlén.

Hon är samtidigt nöjd med att tingsrätten i flera fall har gått på försvarets linje och kallar domen välskriven.

– I vissa fall så har de delat vår syn på gärningar som inte är styrkta och där har han blivit frikänd, säger Anna Carlén.

LÄS MER:"Nytorgsmannen" åtalas för över 20 våldtäkter

LÄS MER:Sparade våldtäktsfilmerna – kan få 12 år

LÄS MER:Kvinnan vaknade när han klippte upp byxorna

LÄS MER:Få sexualbrottsdömda begår samma brott igen

ANNONS