Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ingen coronasmittad i ny svensk undersökning

Smittspridningen av covid-19 ökar på flera platser i Sverige. Samtidigt hittade Folkhälsomyndigheten i sin undersökning, för andra månaden i rad, ingen smittad bland 2 500 slumpmässigt utvalda svenskar.
– Det är uppenbart att det är former av kluster som sprids, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

I flera regioner har spridningen av det nya coronaviruset ökat de senaste veckorna. Trots signalerna är antalet smittade i Sverige fortfarande få jämfört med i våras.

Det indikerar också resultaten i Folkhälsomyndighetens nationella undersökning, genomförd 21–25 september. Bland knappt 2 500 slumpmässigt utvalda svenskar hittades ingen som var smittad av covid-19

– Det indikerar att ökningarna vi ser i olika regioner inte fångas i den här typen av mindre stickprov som är slumpvis utvalda, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Tegnell tror inte på stor våg av corona – trots regeringens oro

Andra månaden i rad

Inte heller i myndighetens undersökning i slutet av augusti hittades någon smittad. Det kan jämföras med 0,9 procent positiva provsvar i april månads undersökning, och att motsvarande andel var 0,3 procent i slutet av maj.

ANNONS

– Det är uppenbart att det är former av kluster som sprids, men vi kommer fortsätta analysera de här data och återkomma med en rapport, förhoppningsvis under nästa vecka.

LÄS MER:Nu startar vårdcentralerna test för antikroppar – 10 000 prover i veckan väntas på Sahlgrenska

Lär ändra upplägget

Folkhälsomyndigheten ser nu över om det finns bättre sätt att mäta förekomsten av covid-19, sett till det aktuella smittläget.

– Är det bättre att göra mer omfattande i vissa regioner, kommuner eller samhällen? Vi ser över det och kommer med stor sannolikhet att ändra upplägget på kommande undersökningar.

LÄS MER:Coronavändningen: Nu är Sverige en förebild

ANNONS