En vänlig förmaning – men inget tvång. Så har många delar av den svenska coronastrategin sett ut.
En vänlig förmaning – men inget tvång. Så har många delar av den svenska coronastrategin sett ut. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Coronavändningen: Nu är Sverige en förebild

Efter att tidigare stängda samhällen öppnat ökar spridningen av coronaviruset på flera platser i Europa. Utvecklingen sätter den svenska strategin i ett nytt ljus och i bland annat Belgien, USA och England lyfter man nu fram fördelarna med frivilliga åtgärder som invånarna kan leva med länge.

ANNONS
|

Medan resten av Europa stängde ner stora delar av samhället har den svenska befolkningen haft relativt få coronarestriktioner att förhålla sig till. Tanken är att reglerna ska kunna efterlevas länge eftersom smittan inte lär försvinna den närmsta tiden.

Omvärlden har betraktat tillvägagångssättet med viss misstänksamhet, inte minst när dödstalen i Sverige steg till förhållandevis höga nivåer. Men sedan smittspridningen fått ny fart i tidigare nedstängda samhällen har den svenska strategin hamnat i nytt ljus.

LÄS MER:Oron ökar i Europa – coronaviruset sprids snabbare

Under onsdagen fick Anthony Fauci, USA:s motsvarighet till Anders Tegnell, hård kritik i den amerikanska senaten. Senatorn Paul Rand pekade på att Sveriges dödssiffra är en tredjedel av New Yorks och New Jerseys trots en ”mjukare strategi med främst frivilliga åtgärder.”

ANNONS

– Man kan invända och säga att Sveriges befolkning är annorlunda mot New Yorks och New Jerseys. Det är möjligt. Men även de genomsnittliga dödstalen i USA är nu högre än Sveriges. USA:s dödssiffror är faktiskt jämförbara med mindre utvecklade länder där social distansering är praktiskt taget omöjlig som Brasilien, Bolivia och Ecuador, citerar Aftonbladet Rand Paul.

Tegnell tipsade Johnson

Även Belgiens hälsominister Maggie De Block har pratat i positiva ordalag om den svenska strategin.

– Vi rör oss lite mot den svenska modellen. När deras regeringen artigt ber folk att följa regler om hygien och avstånd så gör svenskarna det. Så i stället för tvång kommer vi be alla att respektera reglerna och skydda varandra, sa hon till sajten HLN häromdagen.

I Storbritannien tycker bland andra den konservativa parlamentsledamoten Graham Brady att landet borde titta närmare på den svenska strategin, skriver The Spectator. I samma artikel framgår att Boris Johnson samtalade med Anders Tegnell inför förändringarna i den brittiska coronastrategin.

Carl Heneghan, chef vid centret för evidensbaserad medicin i Oxford, hävdar också att regeringen bytt strategi.

– Det man ser, om man tittar på några av riktlinjerna, är en förflyttning åt svenskt håll, sa han enligt Independent.

ANNONS

Men alla håller inte med

Han fick dock mothugg från Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab som ”inte köper jämförelsen”.

Även den amerikanska epidemiologen Anthony Fauci vände sig mot kritiken han fick i senaten.

– Jag går gärna igenom detaljerna någon annan gång. Du har sagt mycket. Du har jämfört oss med Sverige men det finns många olikheter. Men jämför Sverige med andra skandinaviska länder. De har det värre, svarade han Rand Paul enligt Aftonbladet.

Inte heller Australiens premiärminister Scott Morrison är särskilt imponerad av Sverige.

– Sverige har haft ett större ekonomiskt tapp än oss och nästan 20 gånger så många döda, så jag ser inte deras modell som något att ta efter, sa han i en intervju med Sky News.

LÄS MER:Tegnell: Liten smittspridning för närvarande

Många frågor på presskonferensen

Synen på Sverige som ett möjligt föregångsland märks även på hemmaplan.

Under torsdagens presskonferens deltog journalister från sju olika länder och flera återkom till samma fråga: Varför stiger inte smittotalen i Sverige som i resten av Europa?

– Skillnaden är att vi har haft samma restriktioner på plats hela tiden, samtidigt som efterlevnaden är stor, svarade Anders Tegnell.

LÄS MER:Stort internationellt intresse för Anders Tegnell

ANNONS