Första svenska fallet av mpox bekräftat

Ett fall av mpox har nu bekräftats i Sverige, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) under en presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Under onsdagen utlyste WHO ett globalt hälsonödläge efter utbrottet av sjukdomen mpox på den afrikanska kontinenten. På torsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten på en gemensam pressträff att det första svenska fallet nu bekräftats.

– Vi har nu, under eftermiddagen, fått bekräftat att vi har ett fall i Sverige av den allvarligare typen av mpox, den som heter Klad 1, säger Forssmed.

Fallet är det första orsakat av klad 1 som har diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

– Det är förstås någonting som vi tar på allvar. Samtidigt är det här ett arbete som hälso- och sjukvården och de regionala smittskyddsenheterna har upparbetade rutiner och system för att hantera, säger Jakob Forssmed.

ANNONS

Personen ska ha sökt vård i region Stockholm. I övrigt är man förtegen när det gäller detaljer kring fallet.

– Vi kan inte ge några specifika detaljer om det här fallet. Det vi vet är att det har blivit omhändertaget enligt konstens alla regler av sjukvården i Sverige, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) i samband med presskonferensen där det första mpox-fallet bekräftades.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) i samband med presskonferensen där det första mpox-fallet bekräftades. Bild: Fredrik Sandberg/TT

”Sverige har vacciner”

Olivia Wigzell är tillförordnad generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och säger under pressträffen:

– Sverige har tillgång till vacciner och Folkhälsomyndigheten jobbar med att göra bedömningar av behov och tillgång till vacciner.

Hon fortsätter:

– Fallet föranleder inga ytterligare skyddsåtgärder i skrivande stund men vi följer utveckling noga. Myndigheten har identifierat detta som en särskild händelse.

Detta är mpox

  • mpox orsakas av apkoppsvirus, som delas upp i två typer klad I och klad II, som i sin tur delas upp i klad IIa och IIb. Klad I har rapporterats som allvarligare med väsentligt högre dödlighet än klad II.
  • Sedan 2022 sprids mpox (klad IIb) för första gången i större utsträckning utanför Afrika i ett globalt utbrott. Utbrottet har huvudsakligen omfattat män som har sex med män (MSM) och smittan har spridits främst via sexuella kontakter.
  • Viruset smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en infekterad person, utgör en särskilt hög risk.
  • Symptomen innefattar bland annat blåsor på armar, ben, i ansiktet och i underlivet, liksom feber, huvudvärk, problem med avföringen samt smärt runt analöppningen och ändtarmen.

Mpox har tidigare funnits i Sverige, då genom varianten klad IIb. Det tidigare globala utbrottet med virusvarianten Klad IIb har främst spridits via sexuella kontakter, medan den nya varianten, klad 1, kan spridas genom nära kontakter, främst i hushållet.

Osäkerhet kring smittsamheten

Under pressträffen fick statsepidemiolog Magnus Gisslén frågan om utbrottet kan ledar till åtgärder och restriktioner liknande det som skedde under covid 19-pandemin. Gisslén menade dock att det är svårt att jämföra sjukdomarna.

– Det är viktigt att säga att det är helt olika virus. Då var det ett luftburet virus, nu sprids det genom kontakter. Men vi vet inte riktigt hur stor smittsamheten är. Just nu bedömer vi att det är väldigt liten risk för spridning i Sverige, men vi utesluter det inte.

ANNONS

Dessutom, påpekar Gisslén, finns det redan ett fungerande vaccin, vilket inte var fallet när covid-pandemin utbröt.

Folkhälsomyndigheten uppger att man just nu håller på utreda vilka typ av råd som ska ges till resenärer till och från drabbade länder. Någon form av reseavrådan kan komma att bli aktuell, men har ej ännu beslutats.

– Vi håller på och tittar på de här frågorna precis just nu, säger Magnus Gisslén.

LÄS MER:Det här vet vi om sjukdomen mpox

LÄS MER:Första svenska fallet av mpox bekräftat

ANNONS