Etablerade HVB-hem med fullständiga tillstånd säljs på företagsmäklarsajter, som till exempel Blocket.
Etablerade HVB-hem med fullständiga tillstånd säljs på företagsmäklarsajter, som till exempel Blocket. Bild: Oscar Olsson/TT

Ekobrottsmyndigheten: HVB-hem säljs på Blocket

HVB-hem säljs på Blocket – med färdiga tillstånd. Försäljningen är laglig, men kan leda till att oseriösa aktörer tar över verksamheten. Det rapporterar SVT.

ANNONS
|

I slutet av augusti gick polisen ut med att flera HVB-hem drivs av kriminella nätverk. Nu rapporterar SVT att färdiga HVB-hem, med personal, lokaler och tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) säljs på olika företagsmäklarsajter.

Bolag kan säljas på sajterna av olika anledningar, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten till SVT:

– Säljaren kan så klart ha tröttnat på att bedriva verksamheten, men ibland ser vi att det sker mer som en affärsverksamhet. Personer som uppfyller kraven säljer till personer som inte gör det.

"Framgångsrikt” och ”mycket lönsamt”

Försäljningarna sker bland annat på Blocket. Gamla annonser som SVT har tagit del av berättar om ”AB med Ivo-tillstånd säljes i Stockholm” och ”Nyetablerad Familjehemsverksamhet med Ivo-tillstånd”. Verksamheterna beskrivs som ”mycket lönsamt” och ”framgångsrikt”.

ANNONS

– Vi har inget inflytande över vilka som köper de företag som annonseras hos oss och huruvida de ansöker om rätt tillstånd. Problematiken med att HVB-hem säljs till oseriösa aktörer genom vår plattform är inte någonting som vi blivit uppmärksammade på tidigare. Men om Ekobrottsmyndigheten eller Ivo anser att det finns ett behov av att ändra nuvarande regelverk eller skärpa rutinerna så är vi absolut öppna för det, säger Jessica Cervin, kundsäkerhetschef på Blocket.

Försäljningen av bolagen på till exempel Blocket är laglig, eftersom tillståndet inte påverkas när bolaget säljs till nya ägare. Ägarbytet ska istället anmälas tiil Ivo av ägaren själv. SVT har sökt myndigheten utan svar.

HVB-hem

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som tar emot enskilda eller familjer som behöver socialtjänstinsatser.

Det kan handla om vård, behandling av utbildad personal och heldygnsvistelse.

Källa: Ivo

LÄS MER:Polisens larm: Kriminella driver HVB-hem

LÄS MER:Fullt på Sis-hem – längst kö i Göteborg

ANNONS