Flera svenska HVB-hem drivs av kriminella nätverk, uppger polisen i en underrättelserapport som DN tagit del av.
Flera svenska HVB-hem drivs av kriminella nätverk, uppger polisen i en underrättelserapport som DN tagit del av. Bild: Janerik Henriksson/TT

Polisens larm: Kriminella driver HVB-hem

Kriminella nätverk driver flera HVB-hem i Sverige, och anställer gängmedlemmar för att ta hand om personerna som placerats där. Det framgår av en tidigare hemligstämplad polisrapport, som DN tagit del av.
– Vi placerar barnen i en miljö som gör att de sannolikt kommer ut i sämre skick efter tiden på HVB, säger polisen Peter Allheim till tidningen.

ANNONS
|

Personer som är verksamma inom organiserad och släktbaserad brottslighet driver HVB-hem. Det konstaterar polisen i en underrättelserapport som DN först rapporterade om.

– Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt, säger Peter Allheim, kommissarie vid Noa, i ett pressmeddelande.

Kopplas till släktbaserade nätverk och mc-gäng

Så kallade HVB-hem tar emot personer som behöver olika former av insatser från socialtjänsten. Beslut om att en person ska placeras på ett sådant fattas av respektive kommuns socialnämnd.

Enligt polisens rapport kan HVB-hem ha olika typer av kopplingar till kriminalitet. Bland annat genom att företrädare har nära släktband till gängkriminella, eller att gängkriminella är anställda.

ANNONS

Vissa hem drivs av personer med kopplingar till mc-gäng, medan andra drivs av kriminella släktbaserade nätverk, enligt rapporten som DN tagit del av.

– Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB. Det är ett misslyckande för hela vården av barnet att barn som i flera fall omhändertagits av myndigheter ändå tillåts att under pågående vård avvika och begå grova våldsbrott som till exempel mord.

”Systembristerna behöver åtgärdas”

En slutsats i rapporten är att personal kan vara med och rekrytera barn till grova brott, samt möjliggöra rymningar. Polisen har också uppgifter om hur HVB-hem används som lager för att förvara narkotika och vapen, uppger DN.

– Så här ska det inte vara. Systembristerna behöver åtgärdas av de myndigheter och aktörer som arbetar med frågorna, säger Peter Allheim till DN.

LÄS MER:Experten: Därför anlitar danska gäng svenska barn

LÄS MER:S: Kommunerna bör ta över privata HVB-hem

LÄS MER:HVB-hem kritiseras efter drogbeslag

ANNONS