Oron ökar i Europa – coronaviruset sprids snabbare

Storbritannien inför nya restriktioner när oron för ny, stor spridning av det nya coronaviruset ökar. Flera andra länder rapporterar om liknande ökningar, men bakom larmen är smittspridningen fortfarande betydligt lindrigare än i våras.

ANNONS
|

Flera länder runt om i världen varnar för en ”andra våg” av covid-19, när smittotalen ökar. I Europa växer oron, vilket svenska Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommenterade på tisdagen.

– Vi har fått en allvarligare situation, framför allt i medelhavsområdet: Spanien, Frankrike och några andra länder har en kraftig smittspridning, medan det ser något lugnare ut här i norr, sade han vid myndighetens presskonferens.

Det spanska läget innebär ett stort antal nya bekräftade fall per dag – fler än när landet nådde sin topp i våras.

LÄS MER:Astra Zeneca pausar vaccintest

Knappa ökningar kan också noteras i antalet rapporterade dödsfall och sjukhusinläggningar, men medan vårens rapporter handlade om överfulla sjukhus är läget långt ifrån lika alarmerande i Spanien nu. Åtminstone inte än.

ANNONS

Vissa sjukhus i Madrid har visserligen belastats hårdare, och ställer in planerade operationer, men läget i stort beskrivs som ”kontrollerbart” och ”hanterbart”, enligt El País.

I Paris råder krav på munskydd.
I Paris råder krav på munskydd. Bild: Michel Euler

Få allvarliga fall

I Frankrike nådde det så kallade sju dagars rullande medelvärdet en ny peak på tisdagen: Över 7 000 fall hade i snitt noterats per dag, den senaste veckan.

Samtidigt har dödstalen fortsatt inte stigit och sjukhusinläggningarna är på klart lägre nivåer än i våras, även om landet likt Spanien sett en knapp ökning, enligt statistik som New York Times sammanställt.

Trenden känns igen även i många andra europeiska länder: Fler fall, men till synes ännu inte någon märkbart ökad vårdbelastning.

LÄS MER:Stena Line inför munskydd på Danmarksfärjorna

– Det är en bekymmersam utveckling, där de allra flesta länder har fått en successiv ökning av antalet insjuknade. Däremot har det inte följts lika tydligt av en ökning i antalet svårt sjuka och avlidna, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Det är en kraftig övervikt insjuknade i yngre åldersgrupper, som ger en lindrigare sjukdom oftast. Problemet med det är att man bygger upp en smittsamhetspool, som så småningom kan spilla över på riskgrupper och äldre människor.

Nya restriktioner är att vänta i Boris Johnsons Storbritannien.
Nya restriktioner är att vänta i Boris Johnsons Storbritannien. Bild: Kirsty Wigglesworth

Nya åtgärder i Storbritannien

Det är den oron som finns i Storbritannien, som på tisdagen meddelade att nya restriktioner ska införas. Nu kommer folksamlingar med fler än sex personer att förbjudas, med vissa undantag. Detta efter att antalet fall ökat, även om man ännu inte sett direkta konsekvenser med fler svårt sjuka.

ANNONS

– Vi behöver agera nu för att stoppa virusspridningen, säger landets premiärminister Boris Johnson i ett uttalande.

LÄS MER:Smittspridningen ökar i Danmark och Norge

Även i Danmark och Norge ökar oron efter att antalet fall ökar. 251 inrapporterade danska fall på onsdagen var den högsta dagsnoteringen på fem månader, och i Norge var antalet fall vecka 36 flest sedan april.

– Situationen är inte lika allvarlig som i våras, men lite oroväckande, säger norske smittskyddsdirektören Frode Forland till TT.

Ingen svensk ökning

Coronapandemin tacklades på olika sätt av olika länder under våren. Flera länder valde nedstängningar och hårda restriktioner, medan Sverige valde mindre begränsningar – ett val som kan ha lett till fler smittade och fler döda under det första halvåret.

LÄS MER:GP gör dokumentär om coronavåren

Samtidigt som smittspridningen tros ha varit större, kan en annan följd ha blivit att fler svenskar nu kan vara immuna, vilket Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tagit upp.

Medan andra länder oroas över en andra våg är också smittspridningen på fortsatt låga nivåer i Sverige, efter att ha minskat markant de senaste månaderna.

LÄS MER:Fler testade för corona än någonsin – andelen smittade sjunker

LÄS MER:Dödstalen i Sverige minskar – men fler har dött tidigare än normalt

Fakta: Reseråden för svenskar

Från och med torsdagen (10 september) häver UD avrådan från icke nödvändiga resor till Cypern.

Sedan tidigare undantas följande länder från UD:s generella reseavrådan: Andorra, Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

Källa: UD

ANNONS