Avgörande vägvalet – MP kan skrota ena språkröret

Miljöpartiet kan vara på väg att avskaffa modellen med två språkrör – men frågan skär rakt igenom partiets själ.
I Västra Götaland var den lokala medlemsomröstningens utslag så förvirrande att ombuden fick kalla till ett extramöte.
– När man går med i partiet får man lära sig att språkrörsmodellen gör att vi sticker ut, men jag menar att vi har mycket annat, säger Rebecka Forsberg, språkrör Grön ungdom.

ANNONS
|

På onsdagskvällen klockan 21.00 öppnar Miljöpartiets interna rådgivande omröstning om huruvida modellen med två språkrör ska avskaffas.

De gröna har alltid stuckit ut med sina unika modell. Grunden har handlat om maktdelning och jämställdhet, med ett manligt och kvinnligt språkrör.

Samtidigt är frågan om antalet språkrör inte ny, utan har åtskilliga gånger hanterats på partiets kongresser, ständigt med utgången att modellen behållits.

Men det finns saker som indikerar på att det kan vara annorlunda den här gången.

Visserligen förordar partistyrelsen att språkrörsmodellen bör behållas, men Miljöpartiet är inte främmande för att köra över styrelser och valberedningar.

Miljöpartister som GP har varit i kontakt med är samstämmiga – beslutet kan falla åt bägge håll och läget är oerhört jämnt.

ANNONS

– Det kommer nog inte bli så tydligt besked och det är ju rätt hopplöst, säger en MP-källa.

Fick kalla till extramöte

En indikation på hur jämnt det faktiskt kan bli går att finna i Västra Götaland. När 303 medlemmar fick säga sitt landade resultatet i att 48 procent ville ha ett språkrör medan 52 procent ville behålla dagens modell.

För de västsvenska ombud som inför omröstningen hoppades få en bättre förståelse för vad medlemmarna faktiskt tycker är resultatet ingen vidare tröst. En MP-källa kallar det hela för ”lite av ett icke-svar” och ser risk att det rådgivande beslutet hamnar någonstans däromkring.

Jonas Svensson är ordförande för Miljöpartiet i Göteborg och även delegationsledare för ombuden i hela Västra Götaland.

– Det är väldigt svårt att dra någon verklig slutsats när det blir så jämnt, säger han.

På måndagen kallades alla västsvenska ombud till extramöte för att diskutera hur man ska förhålla sig till det något förvirrande resultatet.

– Vi kom fram till att det inte känns rimligt att alla ska rösta så som de 52 procent som vill behålla modellen. Det är så pass jämnt att man kan se det som 50/50. Därför har vi inte gett någon rekommendation, utan folk får rösta efter sin egen uppfattning, säger Jonas Svensson.

ANNONS

Var landar du själv?

– Det är en jättesvår fråga. Men tror att jag lutar åt att behålla två språkrör. Det har inte varit ett lätt beslut.

Precis som många andra partikollegor anser Jonas Svensson att det handlar om Miljöpartiets tradition av maktdelning.

– Språkrören är ju inte partiledare, utan språkrör som ska uttrycka vad vi tycker. Sedan finns det andra saker med att vara två. Det blir två kön och jämställdheten är viktig, samt att det ideologiska ställningstagandet med två språkrör har ett stort värde.

Jonas Svensson, ordförande Miljöpartiet Göteborg.
Jonas Svensson, ordförande Miljöpartiet Göteborg.

Nya medlemmar vill avskaffa modellen

En av de största pådrivarna för att skrota språkrörsmodellen är partiets ungdomsförbund, Grön Ungdom. Inför omröstningen har Rebecka Forsberg, ett av deras två språkrör, debatterat för att avskaffa modellen tillsammans med före detta MP-toppen Åsa Domeij.

Ett argument är att ett ensamt språkrör skulle ha lättare att gå igenom rutan i dagens politiska klimat.

– Min uppfattning är att de som har varit medlemmar en kortare tid är mer benägna att förändra språkrörsmodellen än dem som varit med länge, säger hon.

Rebecka Forsberg har själv ändrat sig i frågan. Hon har varit med i partiet i nio år, men det var först ifjol som hon svängde om språkrörsmodellen.

ANNONS

– När man går med i det här partiet får man lära sig att vår språkrörsmodell gör att vi sticker ut, men jag menar att vi har mycket annat som gör att vi sticker ut, säger hon.

Miljöpartiets ungdomsförbunds språkrör Rebecka Forsberg talar på Almedalen.
Miljöpartiets ungdomsförbunds språkrör Rebecka Forsberg talar på Almedalen. Bild: Jonas Lindstedt

Dels den gröna ideologin, dels att partiet har en helt annan maktstruktur än andra traditionella partier.

– Men att vi har två språkrör på högsta nivå är inte den enda strukturskillnaden vi har jämfört med andra partier. Språkrören har ju inte mer makt än någon annan ledamot i partistyrelsen eller riksdagsgruppen. De är mer jämställda än andra, säger Rebecka Forsberg.

Ett argument mot att avskaffa språkrörsmodellen är ofta att det är viktigt för maktdelningen att det finns två stycken.

– Just det köper inte jag, säger hon och fortsätter:

– Det finns andra argument för att ha två, men maktdelning har vi på alla nivåer. Det handlar snarare om symbolvärde och har man varit med länge så tycker man att det är viktigt. Det är en anledning till att nya medlemmar tycks vara mer konstruktiva i den här frågan än partistyrelsen som vill ha kvar två språkrör.

Samtidigt tycker Rebecka Forsberg att de få argument hon hör om varför modellen ska vara kvar är rent sentimentala.

ANNONS

– De som är för modellen har få svar på vilka problem man löser genom att ha kvar den. Argumentationen från den sidan har stagnerat och gått mot att man inte vill ha förändring.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tillsammans med Grön ungdoms Rebecka Forsberg.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tillsammans med Grön ungdoms Rebecka Forsberg. Bild: Jonas Lindstedt

Ingen oro för splittring

Miljöpartiets beslutsprocess är minst sagt krånglig. Efter den rådgivande omröstningen, som avslutas klockan 21 på torsdag, ska partiets valberedning försöka tolka resultatet.

Deras uppgift blir att inför partiets kongress i november, då ena språkröret Per Bolund avgår, ta fram ett förslag kring huruvida språkrörsmodellen ska skrotas eller behållas.

Då ska samma ombud, som ska rösta det kommande dygnet, avgöra frågan.

Om förslaget att avskaffa språkrörsmodellen får två tredjedelars majoritet avskaffas den, men om den bara får en enkel majoritet krävs ytterligare ett majoritetsbeslut vid kongressen 2025.

Men frågan är vad som händer i ett parti när två sidor tycker så fundamentalt olika om en så central fråga? Ordföranden i Västra Götaland, Jonas Svensson, ser ingen risk för infekterade splittringar.

Du är inte orolig alls?

– Nej, det är jag faktiskt inte.

Han får medhåll av Grön ungdoms Rebecka Forsberg.

– Jag har svårt att se att frågan om hur många som företräder oss skulle skapa den typen av följdeffekter.

ANNONS

LÄS MER:MP:s partistyrelse vill behålla två språkrör

LÄS MER:Bolund (MP): ”Jag har varit för ärlig och uppriktig”

LÄS MER:Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår

ANNONS