Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår

Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår under partiets kongress i november.
Mest stolt är han över att partiet i regeringsställning lyckades leverera klimatpolitik av världsklass – men han är också självkritisk.
– Vi lyckades inte kombinera det med att skapa en bättre nutid för människor, säger han.

ANNONS
|

Våren 2019 valdes Per Bolund till Miljöpartiets språkrör efter att Gustav Fridolin tackade för sig.

Nu efter drygt fyra år väljer Per Bolund att lämna som språkrör.

– Det är ett beslut som har odlats fram. Det är inte förrän alldeles nyligen som jag kommit fram till att jag gett allt till politiken i mer än 20 års tid och nu när det rätt läge att låta någon annan som kommer in med ny kraft att ta över, säger Per Bolund.

Finns det någon särskild händelse som föranledde det här?

– Det är ingen speciell händelse, utan om jag ska ägna mig åt någonting annat i livet så börjar den tiden bli kommen. Annars kommer det nog vara svårt att starta upp någonting nytt.

ANNONS
<strong id="strong-0982a78d71684af586580b9387145745">2006.</strong> Per Bolund tillsammans med Åsa Romson samt de före detta språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.
2006. Per Bolund tillsammans med Åsa Romson samt de före detta språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Bild: JANERIK HENRIKSSON

Tufft läge för Miljöpartiet

Miljöpartiet har i flera år haft det kämpigt med opinionssiffror så väl som valresultat. Partiet ligger alltjämt och skvalpar runt riksdagsspärren.

Så var läget när Per Bolund valdes till språkrör för fyra år sedan. Och så är läget även i dag.

Är det ett misslyckande?

– Det är klart att vi vill ha högre opinionsstöd. Det vill alla partier. Jag tycker med tanke på hur mycket vi har lyckats åstadkomma med det stöd vi har haft så har man fått väldigt bra utdelning på en grön röst, en röst på Miljöpartiet, säger han.

– Det tror jag också många vill se mer av. Politiker och partier som inte bara pratar, utan faktiskt också åstadkommer förändring.

Särskilt stolt är Per Bolund över de saker Miljöpartiet fick igenom under regeringsåren med Socialdemokraterna.

Han nämner bland annat stora industriinvesteringar för hållbarhet, satsningar på elbilar och skydd åt naturen som partiet fick igenom i förhandling med Socialdemokraterna.

Vad är det största felet som Miljöpartiet gör i dag enligt dig?

– Jag tycker att vi visat att vi verkligen kan leverera gröna lösningar som inte bara ser bra ut på pappret utan också fungerar. Den politik som vi har drivit säger till och med den nya regeringen i sin budget att den klarade av att leverera utsläppsminskningar för att nå bland de mest ambitiösa klimatmålen i världen.

ANNONS

– Det jag kan vara självkritisk till är att vi inte lyckades kombinera det med att skapa bättre nutid och förutsättningar för människor här och nu. Att få en välfärd som kan lita på, att känna trygghet att kunna ta sig till jobbet och service till rimliga kostnader. Det är frågor som miljöpartister brinner för, men som vi inte var tillräckligt tydliga med i vår kommunikation.

<strong id="strong-809debb174a2bfd1624fb5147d5be066">2014.</strong> Det sägs att S-ledaren Magdalena Andersson och Per Bolund har en mycket god relation till varandra. Bägge var statsråd på finansdepartementet i Stefan Löfvens första regering.
2014. Det sägs att S-ledaren Magdalena Andersson och Per Bolund har en mycket god relation till varandra. Bägge var statsråd på finansdepartementet i Stefan Löfvens första regering. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Oroas över samtalsklimatet

Per Bolund säger att han oroas över samtalsklimatet och hur det påverkar förtroendet för politiken. Bland annat menar han att debatten inte alltid är sakligt grundad och att vissa politiker sprider myter.

– Jag har alltid varit mån om att ha på fötterna när jag är i ute i debatter och inte sprida vilseledande information. Där kan jag tycka att, inte för mig personligen, men att vi bör vara oroliga för förtroendet för politiken överlag.

Per Bolund medger dock att han kommer sakna politiken.

Inte minst samarbetet med språkrörskollegan Märta Stenevi och alla medarbetare i partiet – men han nämner också Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

I Stefan Löfvens regering basade de båda två tillsammans som statsråd på finansdepartementet.

– Jag är så klart stolt över det vi gjorde tillsammans med Socialdemokraterna och inte minst det samarbete jag hade med Magdalena Andersson. Vi tog fram den rödgröna ekonomiska politiken under många år.

ANNONS

– Där tycker jag vi lyckades visa på hur vi kunde förena Socialdemokraternas stabilitet och politik för en bättre välfärd med vår politik för att skapa ett mer hållbart och rättvist samhälle.

Jag tror många undrar vad du ska göra härnäst efter politiken?

– Ja, det är jag också nyfiken på. Jag har inga planer och nu ser jag fram mot att fortsätta vara språkrör fram till kongressen i november.

LÄS MER:Klimataktivisten: Därför röstar jag inte på Miljöpartiet

LÄS MER:Per Bolund (MP): Därför hatas det mot Miljöpartiet

LÄS MER:Per Bolund (MP): Äldre dör av klimatförändringar

Per Bolund

Ålder: 51 år.

Yrke: Språkrör för Miljöpartiet sedan 2019. Har tidigare bland annat varit Sveriges klimat- och miljöminister samt finansmarknadsminister. Är utbildad biolog.

Bor: Älvsjö i Stockholm.

Familj: Sambo och tre barn.

ANNONS