Rebellmammor i global manifestation för klimatet

Under lördagen samlades mammor i 20 länder över hela världen för att manifestera för klimatet. I Göteborg deltog ett 60-tal personer i demonstrationen.
– Mammor har tidigare i historien ställt sig upp när andra inte tagit sitt ansvar. Nu får vi också göra det, säger deltagaren Jenny Delrosso Hansen.

ANNONS
|

Vid lunchtid på lördagen samlades ett 60-tal mammor i en ring på marken på Kungsgatan i Göteborg, utrustade med solskyddsparasoll och plakat. Texten ”Klimatnödläge, vi vägrar titta bort” pryder en banderoll på marken.

Manifestationen är en del i en global aktion som startade i Melbourne redan vid tre-tiden på morgonen svensk tid. Totalt deltar organisationer i 20 länder runt om i världen. Förutom Sverige genomförs manifestationer i bland annat Zimbabwe, Uganda, Tyskland och Indien.

Använder inte civil olydnad

Konceptet bygger på att deltagarna sätter sig i cirklar på marken, med plakat som många gånger pryds med deras barns namn.

– De här cirklarna symboliserar hur vi som mammor vägrar att titta bort från klimatkrisen och dess konsekvenser. Vi vill gå från påståendet om att vi som individer eller Sverige som land är för små för att påverka till en ny berättelse där alla i världen vill göra allt vi kan, säger Sara Nilsson Lööf som är en av gruppens presstalespersoner.

ANNONS

I Sverige pågår demonstrationen på 13 orter under hela eftermiddagen.

Rebellmammorna, som de kallar sig, är en förgrening av den globala klimatrörelsen Extinction Rebellion, som gjort sig känd genom att ofta använda civil olydnad i sina demonstrationer.

Men det gör inte mammorna, understryker Sara Nilsson Lööf.

– Vi har mer en metod som fokuserar på att beröra och nå fram på ett känslomässigt sätt. Vi sitter ned och spelar musik som hjälper oss och de runt omkring att inse det känslomässiga allvaret i klimatkrisen.

”Kan inte låta barn och unga driva klimatfrågan”

I Göteborg är det några barnvagnar på plats. Men även om rörelsen bygger på mammors deltagande, är barnen oftast inte med och demonstrerar enligt Sara Nilsson Lööf. I alla fall inte i Sverige.

– Vi ser oss som en rörelse som vill visa att vi är vuxna som tar ansvar och kräver den förändring som behövs. Vi kan inte låta barn och unga vara de som ska driva klimatfrågan, säger hon.

En som deltar i demonstrationen i Göteborg är Jenny Delrosso Hansen. I händerna håller hon ett plakat med texten ”Lyssna på vetenskapen, stoppa fossilet nu”.

– Jag är med för att jag vill att våra politiker ska lyssna på vetenskapen och våra forskare, att vi ska uppmärksamma att vi är i en klimatkris. Och blir vi tillräckligt många måste de till slut lyssna på oss, säger hon.

ANNONS

Hon är själv mamma till tre barn, som alla är över 18. Två av dem är dessutom med under manifestationen. Hon säger att hon känner sig trygg i gemenskapen som mammagruppen ger henne.

– För ett halvår sedan kände jag mig ensam. Här möter man andra och det är stärkande i sig. Många av oss har försökt göra detta på andra sätt. Man skriver brev och insändare och försöker göra sin röst hörd. När man känner att man blir ignorerad och de som borde ta besluten inte gör det får man vara lite obekväm istället.

LÄS MER:Myndighet: "Oerhört svårt" att nå klimatmål

LÄS MER:FN varnar: Risk för rekordvärme

LÄS MER:Jordbävningen kan ha utlöst en hälsokatastrof i Turkiet

ANNONS