Jordbävningen kan ha utlöst en hälsokatastrof i Turkiet

I februari i år inträffade ett av de dödligaste jordskalven i modern tid i Turkiet och Syrien, där över 54 000 människor dog. Men i skuggan av den riskerar en hel generation nu att utsättas för en hälsokatastrof – orsakat av det giftiga damm som spridits av skalvet.

ANNONS
|

När byggnaderna rasade i Turkiet frigjordes samtidigt en osynlig fiende över landet.

I dammplymerna som steg från ruinerna gömde sig miljontals partiklar från mängder av gifter. Asbest, kiseldioxid, kvicksilver och bly – alla de är ämnen som skadar organ och kan ge upphov till cancer, allergier och olika lungsjukdomar.

Vissa experter säger till Reuters att denna "sekundära katastrof" av gifter kan komma att bli allvarligare än själva skalven.

– Med en optimistisk uppskattning skulle jag säga att tre miljoner människor kommer att bli sjuka, säger Mehmet Seyhmus Ensari, civilingenjör och ordförande för Turkiets asbestsaneringsexperter, till Reuters.

ANNONS
Många människor – framför allt barn – kommer att drabbas av cancer, njursjukdomar och nervsjukdomar från det giftiga damm som jordbävningen frigjort.
Många människor – framför allt barn – kommer att drabbas av cancer, njursjukdomar och nervsjukdomar från det giftiga damm som jordbävningen frigjort. Bild: Bernat Armangue

Skräphögar motsvarar 38 stycken Giza-pyramider

Den stora mängden skräp som jordbävningen lämnade efter sig är enorm, även jämfört med andra stora katastrofer. FN uppskattar att katastrofen genererade minst 10 gånger så mycket spillror som den jordbävningen som drabbade Haiti 2010.

FN:s utvecklingsprogram har uppskattat att förstörelsen överstiger 100 miljoner kubikmeter.

Det är en svår siffra att förstå, men skulle det samlas ihop skulle det bli till 38 enorma högar, där var och en skulle vara lika stor som Cheopspyramiden i egyptiska Giza.

I de här högarna finns allt det som tidigare utgjorda huskroppar. Betong, metall, plast, isolering, trasiga elektronikprodukter. Allt det ska egentligen hanteras och sopsorteras på rätt sätt för att förhindra att det tar sig in i olika kretslopp, som vattendrag. Men eftersom det är så stora mängder verkar mycket av det bara samlas på tillfälliga soptippar.

Barn riskerar att drabbas av sjukdomar

Det kommer att dröja innan vi ser vilka effekter som gifterna faktiskt får på samhället, men enligt de experter som Reuters pratat med så är det skador som kommer att visa sig under flera decennier.

Många människor – framför allt barn – kommer att drabbas av cancer, njursjukdomar och nervsjukdomar.

– Andningssjukdomar, ögonsjukdomar, astma, allergiska reaktioner och lungsjukdomar kommer att öka, säger Ali Kanatli, chef för en turkisk läkarförening i de jordbävningsdrabbade områdena till Reuters.

ANNONS

LÄS MER:På liv och död i minus 16 grader

LÄS MER:Turkiet vädjar om mer hjälp efter jordbävningen

LÄS MER:Tusentals byggnader rasade – trots ”jordbävningsskatten”

ANNONS