Samväldets tid kan på sikt vara över när Elizabeth II är borta

Drottning Camilla. Hustrun till kung Charles III har tagit steget upp till den position som hon länge förväntades avstå från. Men nu är hon både britternas och samväldets symbol vid sidan av sin make.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Charles och Camillas historia går över femtio år tillbaka i tiden. Båda var drygt tjugo när de introducerades av vänner och inledde ett förhållande. Men Charles sägs ha tvekat, kanske främst av skälet att det påpekades för honom att Camilla inte hade de anor som förväntades av en prinsessa av Wales. När Charles inledde sin militärutbildning i marinen tog det slut och Camilla gifte sig med en man i Charles stora vänkrets, fick efternamnet Parker Bowles och födde två barn.

Men kontakten med Charles avbröts inte helt och paret upptog förhållandet igen. Charles äktenskap med unga Diana passade det stela hovet och konservativa kretsar bättre. Att Charles skulle kunna gifta sig med Camilla om hon skilde sig från sin man var då uteslutet. Tronföljarens hustru fick inte ha ett ”förflutet”. Diana passade väl in i hovets konventionella bild.

ANNONS

Att Camilla Parker Bowles ständigt var närvarande kommenterade Diana till sist sorgset med orden:

”Vi var tre i äktenskapet. Det blev trångt”.

Till sist trängdes också Diana formellt ut, skilsmässan var ett faktum. Då hade drottning Elizabeth II resignerat tvingats konstatera att tre av hennes fyra barn var skilda. Charles syster Anne hade separerat från sin man, hans bror Andrew hade skilt sig från ”Fergie” som, till drottningens irritation, fortsatte att rida på det kungliga i en rad kontroversiella sammanhang. De vuxna barnen gjorde den plikttrogna Elizabeth besviken och när en brand utbröt i slottet Windsor medgav hon att det gångna året varit ett ”annus horribilis”, ett förfärligt år.

Hon kommer att kallas drottning men beskrivningen av hennes roll innebär att hon inte är regerande drottning.

Sedan både Charles och Camilla skilt sig blev förhållandet mer öppet men vid Dianas död fick paret det tydliga rådet att tona ned sin kärlek offentligt. Charles tidigare läckta specifika sexmeddelanden till Camilla hade skapat en generad stämning men också lett till att hans omdöme ifrågasatts med tanke på han ställning i offentligheten.

När paret 2005 till sist gifte sig var det i en sober och jämförelsevis enkel ceremoni. Men drottningen var på plats och välsignade därmed sin äldste sons och tronarvingens val.

Charles var då prins av Wales och det naturliga hade varit att Camilla blev prinsessa av Wales, som Diana på sin tid. Men Camilla förstod sprängkraften i den titeln och avstod. Det var början på hennes väg tillbaka , från avskydd till accepterad och numera rent av omtyckt som den nye kungen Charles III:s hustru. Det var också drottning Elizabeth som under sitt sista år i livet meddelade att hon önskade att Camilla , den dag då Charles tillträdde som kung, skulle få den formella titeln ”Queen consort”. Det innebär att hon kommer att kallas drottning men beskrivningen av hennes roll innebär att hon inte är regerande drottning (som hennes avlidna svärmor var) utan gift med den regerande kungen.

ANNONS

Tydligare kunde det inte sägas att Harry är en del av familjen men inte av kungahuset.

Charles meddelade även i sitt första tal efter sin mors frånfälle att hans äldste son, tronföljaren William, nu övertar hans titel prins av Wales och Williams hustru Kate blir prinsessa av Wales.

Charles andre son Harry nämndes i talet som en person som han älskar men som med sin fru Meghan bygger upp sitt nya liv i USA.Tydligare kunde det inte sägas att Harry är en del av familjen men inte av kungahuset.

Charles och Camilla intar inte bara Buckingham Palace som kungapar utan är också främsta företrädare för det vittförgrenade brittiska samväldet. Förr sades att solen alltid gick upp någonstans i imperiet, men numera har samväldet långt ifrån samma betydelse med självständiga nationer som bara formellt har drottningen och nu kungen som högsta företrädare. 56 nationer ingår i samväldet, bland dem Kanada, Australien, Nya Zeeland, Indien och ett tjugotal afrikanska stater.

Och samväldets tid kan på sikt vara över när Elizabeth II är borta.

Men kommer Charles III ha möjlighet att få invånarna i Storbritannien att acceptera honom och drottning Camilla samtidigt som han förväntas hålla samman samväldet? Elizabeth II var med stigande ålder en drottning som få ville utmana. Men både Charles och det nya prinsparet av Wales har vid resor till nationer i samväldet mötts av kritik och till och med fått ursäkta sig för historiska oförrätter under kolonialtiden.

ANNONS

När Drottning Elizabeth begravs kommer en aldrig i modern tid tidigare uppställning av utländska ledare att vara närvarande och visa ”världens drottning” uppskattning och respekt. USA:s president Joe Biden meddelade direkt att han kommer till begravningen.

Men när Elizabeth lagts till den sista vilan inleds en ny tid. Då måste Kung Charles och Drottning Camilla vinna undersåtarnas respekt. Och samväldets tid kan på sikt vara över när Elizabeth II är borta.

LÄS MER:De följde nye kungens tal på puben – hörde inte ett ord

LÄS MER:Landssorg på Londons gator efter drottningens död

LÄS MER:Så räddade drottning Elizabeth den brittiska kronan

LÄS MER:Charles väg från otrogen och hånad nörd till kung

ANNONS