Så räddade drottning Elizabeth den brittiska kronan

Plikten och kronan. Det har varit ledorden för drottning Elizabeth II sedan hon som tioåring hamnade närmast i tur till tronen. Hennes bortgång lämnar ett tomrum som blir svårt att fylla.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Drottningen har aldrig givit längre intervjuer och har i offentliga sammanhang strikt hållit sig till skrivna tal och uttalanden. Men vid något tillfälle undslapp hon sig att hennes lyckligaste tid i livet var den tidiga barndomen när hon som ”Lilibet” fritt och utan tyngden av plikter levde ett nästan vanligt liv med sina föräldrar och sin yngre syster.

Hennes far prins Albert fanns som nummer två i successionsordningen efter den äldre brodern Edward. Möjligheten att Elizabeth skulle krönas till drottning var långsökt. Edward var 39 år när han efterträdde sin far George V som kung 1936.

Men Edwards tid på tronen skulle bli kortvarig och dramatisk. Efter bara 326 dagar som kung abdikerade han sedan han inte fått tillstånd att gifta sig med den frånskilda amerikanskan Wallis Simpson.

ANNONS

De tyska banden var besvärande för kungahuset både under mellankrigstiden och under andra världskriget.

Elizabeths far Albert kröntes då till George VI och den lilla tioåriga dottern stod därmed i tur till tronen. Som 25-åring och mor till två små barn efterträdde hon 1952 sin far som hastigt avlidit då hon var på en officiell resa i Afrika. Därmed förändrades hennes liv för alltid med den stränga inrutning som då ansågs nödvändig för att monarkin skulle överleva.

Det var inte bara hennes farbror Edwards överraskande och uppskakande sorti från kungahuset som fanns i relativt färskt minne vid hennes trontillträde. Den brittiska kungafamiljen hade ändrat det tyska släktnamnet Sachsen-Coburg-Gotha till Windsor 1917 med anledning av de antityska stämningarna under första världskriget. Släktskapet med den ryska tsarfamiljen, som avsattes och avrättades vid revolutionen, sopades också under mattan.

Drottning Elizabeth och prins Philip efter hennes kröning i juni 1953.
Drottning Elizabeth och prins Philip efter hennes kröning i juni 1953. Bild: Leslie Priest

Elizabeths make – den framlidne prins Philip – föddes som prins Philippos av Grekland och Danmark, mamman hade tysk bakgrund och hennes släkts efternamn Battenberg ändrades till det engelskklingande Mountbatten. Ett namn som Philip bar och som han fört vidare till sina barn. På Mountbattensidan finns släktskapet med den svenske kung Gustaf VI Adolfs gemål drottning Louise. Och det brukar sägas att alla europeiska kungligheter på ett eller annat sätt har ett släktskap med brittiska drottning Victoria.

De tyska banden var besvärande för kungahuset både under mellankrigstiden och under andra världskriget men Elizabeths far och hans familj uppskattades för sin patriotiska insats inte minst under den tyska Blitzen. Drottningen har under alla år varit återhållsam när det gällt att delta i bröllop och olika högtidligheter i den vittförgrenade släkten i Europa och det påstås att detta beslut grundats på att huset Windsor skall uppfattas som förmer och inte för nära blandas ihop med alla de kungahus som avskaffats under det senaste seklet. Elizabeth II cementerades skickligt fast på den brittiska tronen.

ANNONS

Hon har sett brittiska premiärministrar komma och gå.

Drottning Elizabeth har – med ytterst få undantag – varit en enande och stabiliserande kraft i Storbritannien. Hon är vid sitt frånfälle den äldsta monarken någonsin och ingen före henne har suttit så länge som hon på tronen. Hon firade 70-årsjubileum som drottning den 2 februari 2022.

Storbritanniens dåvarande premiärminister Winston Churchill, i mitten, med  kungafamiljen (prinsessan Elizabeth, drottningmodern Elizabeth, kung George VI och prinsessan Margaret 8 maj 1945.
Storbritanniens dåvarande premiärminister Winston Churchill, i mitten, med kungafamiljen (prinsessan Elizabeth, drottningmodern Elizabeth, kung George VI och prinsessan Margaret 8 maj 1945. Bild: AP

Men hennes långa regenttid har präglats av omvälvningar där det brittiska kolonialväldet decimerats kraftigt och inflytandet över samväldet minimerats. Hon har sett brittiska premiärministrar komma och gå – och sägs att liksom sin far mest ha uppskattat Winston Churchill – och flyttade därför handväskan från den ena armen till den andra när Tony Blair började undervisa henne om politik vid deras första möte. Det är med förflyttningen av handväskan som drottningen, inför sin ständigt närvarande stab, uppges markera att det av olika skäl är dags att avsluta audiensen.

Tony Blair var dock till stor nytta för både drottningen och kungahuset vid prinsessan Dianas död, en händelse som kungligheterna fullständigt missuppfattade eftersom hon vid frånfället var skild från tronföljaren Charles. Det var Blair som kallade Diana för ”Folkets prinsessa” och som fick drottningen att förstå att hon måste visa sin tidigare svärdotter respekt. Diana var ju mor till den blivande tronföljaren prins William och undersåtarna hade sedan länge tagit parti för den populära prinsessan i skilsmässodramat med prins Charles.

ANNONS

Paret önskade både det kungliga och ett friare liv utan inskränkningar. Men där satte drottningen stopp.

Utan drottning Elizabeths stadiga kurs och linje att ”aldrig klaga, aldrig förklara” hade skakningarna i kungahuset kunnat förorsaka allvarliga skador långt ned i grundfundamentet. För det är inte bara Charles och Dianas skilsmässa som försett de ofta skoningslösa brittiska medierna med säljande material. Charles relation med Camilla under äktenskapet med Diana blev publikt och deras giftermål efter Dianas död väckte i huvudsak negativa reaktioner.

Charles syster, prinsessan Anne, gick också skilda vägar från sin man. Och då hamnade behandlingen flera decennier tidigare av Elizabeths syster prinsessan Margaret i en annan dager. Det var Elizabeth som formellt sett satte stopp för att hennes syster skulle få gifta sig med mannen hon älskade. Nu gav hon klartecken till att hennes egna barn – inklusive arvtagaren till tronen Charles – fick göra som de ville. Andrew skilde sig från Sarah ”Fergie” Ferguson som efter en rad snedsteg hållits på armlängds avstånd.

Drottning Elizabeth och hennes son prins Andrew, som blivit av med sina kungliga titlar efter att ha anklagats för sexuella övergrepp.
Drottning Elizabeth och hennes son prins Andrew, som blivit av med sina kungliga titlar efter att ha anklagats för sexuella övergrepp. Bild: Richard Pohle

Skandalerna har sedan dess kommit slag i slag och det är främst den äldste av de två yngre sönerna, Andrew, som fördunklat sin mors sista år i livet. Den yngste Edward har en mer anonym framtoning. Drottningen fråntog Andrew hans kungliga titlar och privilegier sedan han anklagats för sexuella övergrepp mot en minderårig i USA. Parterna nådde en förlikning med en hemlig summa pengar som tros komma från drottningens konto.

ANNONS

Hon klippte också de kungliga banden med Charles yngste son Harry efter hans giftermål med Meghan. Paret önskade både det kungliga och ett friare liv utan inskränkningar. Men där satte drottningen stopp.

Plikten har alltid gått först för Elizabeth II. Och på det sättet har hon räddat Kronan.

ANNONS