Virginias guvernör Glenn Youngkin kampanjade hårt inför det lokala valet som hölls i tisdags. Trots det blev resultatet en hård smäll för republikanerna.
Virginias guvernör Glenn Youngkin kampanjade hårt inför det lokala valet som hölls i tisdags. Trots det blev resultatet en hård smäll för republikanerna. Bild: Steve Helber

Republikanerna borde oroas av abortfrågan

Varningsklockorna ringer både för demokraterna och republikanerna. Joe Biden har låga opinionssiffror som oroar. Och republikanerna förlorade flera viktiga lokala val ett år före presidentvalet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Joe Bidens popularitet sjunker kontinuerligt och den senaste mätningen visar att Donald Trump skulle vinna i avgörande delstater om det vore val idag. Men det är inte ovanligt att en sittande presidents siffror är låga vid den här tiden under mandatperioden. Väljarna vädrar ofta sitt missnöje med den styrande administrationen. Många sittande presidenter har vunnit sina omval, trots att det sett hotande ut.

Det bekymmersamma för Joe Biden är dock att hans ålder – 80 år – är en valfråga. En majoritet av de tillfrågade tycker att han är för gammal för att väljas till ytterligare en fyraårsperiod som president.

ANNONS

Men några viktiga val – som hölls i tisdags – ger även republikanerna anledning att fundera över framtiden. Den konventionella visdomen – som backades upp av opinionsmätningar – sade redan i mellanårsvalet för ett år sedan att demokraterna skulle straffas för Joe Bidens bristande popularitet. Då antogs republikanerna kunna vinna en stor majoritet i kongressens ena hus, representanthuset, och behålla makten i det andra, senaten.

Republikansk besvikelse

Men valet blev en stor republikansk besvikelse. Vinsten i valen till representanthuset blev betydligt mindre än väntat, med en svag övervikt. I senaten vann demokraterna. Därefter har republikanernas inbördeskrig i representanthuset lett till kaotiska tillsättningar och en avsättning av partiets egen talman.

Och i de lokala valen, som hölls i tisdags, kom ytterligare några kallduschar. I Virginia – som brukar vara med och avgöra presidentval – genomfördes val till både delstatens representanthus och senat, som på lokal nivå motsvarar kongressen i Washington DC. Här svingade den republikanske guvernören Glenn Youngkin sitt trollspö över hela kampanjen och mätningar tydde på att republikanerna skulle vinna majoritet i kongressens båda hus. Men valresultatet blev tvärtom. Demokraterna segrade i båda valen.

För Glenn Youngkin var det särskilt smärtsamt. Han har antytt att han – efter segerval i Virginia – skulle kunna vara det republikanska partiets räddare och segla fram som en kompromisskandidat om Donald Trump och de övriga republikanska kandidaterna visade sig vara högoddsare för att vinna presidentvalet om ett år.

ANNONS

Men i Virginia kokade hela kampanjen i slutfasen ned till synen på aborter. Youngkin försökte lansera en slags kompromissinställning där aborter till femtonde veckan kunde vara tillåtna. Men för väljarna visade det sig att rätten till fri abort var starkare och demokraterna – som driver den linjen – fick majoriteten av väljarna med sig.

Stort stöd för fri abort i folkomröstning

I den republikanskt styrda delstaten Ohio hölls samtidigt en folkomröstning om aborter och en överväldigande majoritet, omkring 56,6 procent, röstade ja till fria aborter.

Abortfrågan levde stark redan i mellanårsvalet för ett år sedan och engagemanget för aborträtten har ökat ytterligare sedan dess.

Detta är ett illavarslande tecken för republikanerna som "kapats" av Donald Trumps MAGA rörelse "Make America Great Again". Här finns ett starkt abortmotstånd som visat sig vara ett sänke när väljarna får säga sin mening.

Kvinnor i större städer och växande förorter var redan i förra presidentvalet 2020 en viktig väljargrupp och en majoritet valde demokraterna och Joe Biden.

Demokraternas strateger har redan mobiliserat kring abortfrågan som även blivit en symbolfråga för en rad andra rättighetsfrågor i USA. Republikanerna – som i både mellanårsvalet och valen i tisdags visat sig vara försvagade av abortfrågan – måste nu både hantera detta och partiets interna konflikter som öppet demonstrerats av den djupt sargande sprickan i talmansvalen i representanthuset.

ANNONS

För demokraterna handlar det om att surfa på framgångsvågen i tisdagens lokala val och att försöka vända blickarna från Joe Bidens ålder. Republikanerna måste försöka ena sitt splittrade parti och hoppas att abortfrågan inte är med och avgör presidentvalet.

LÄS MER:Abortfrågan lyfter Demokraterna till valsegrar

LÄS MER:Trumps fastighetsimperium skakar i rätten

LÄS MER:Ett år kvar till val i USA – här är fallgroparna för Trump och Biden

ANNONS