Trumps fastighetsimperium skakar i rätten

Hela Donald Trumps fastighetsimperium skakar. På plats i vittnesbåset i domstolen i New York handlar det om hur mycket han skall förlora. Och Trump är tydlig på en punkt:
– Lämna mina barn ifred!

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Strax innan Donald Trump inställde sig i domstolen på måndagen gjorde han ett kort uttalande där han betecknade rättegången som politiskt betingad och beskrev åklagaren, den demokratiska svarta justitieministern Letitia James, som rasist. Han sade också att det är en sorglig tid för nationen samtidigt som Israel anfallits och inflationen ”äter nationen levande”. Han påpekade även att amerikanerna inte gillar det han utsätts för och att han kommer att vinna presidentvalet. Av flera opinionsmätningar att döma leder Trump över Joe Biden i avgörande delstater. Men mätningar visar också att väljarna är mer tveksamma om Trump skulle dömas i denna eller andra rättegångar som väntar. I en sådan tänkt situation har Joe Biden övertaget.

ANNONS

Riskerar böter på minst 250 miljoner dollar

Donald Trump är van vid hetluften och domstolsförhandlingar. Men när han nu står åtalad för ekonomisk brottslighet är det även en djupt personlig kris. Trump har byggt hela sin framgångssaga på sina fastighetsaffärer som krönts med det guldglittrande Trump Tower i New York där han har sitt högkvarter. Åtalet kan sammanfattas i att Trump anklagas för att ha övervärderat sina tillgångar för att få förmånliga banklån beviljade och undervärderat dem för att undkomma skatt. Om han döms riskerar han böter på minst 250 miljoner dollar, kan tvingas sälja stora delar av sitt fastighetsbestånd och få förbud att verka i New York.

Av de första rapporterna om Trumps vittnesmål i domstolen – som sker med ett fåtal reportrar på plats – framgår att han gör långa utvikningar som inte har med domarens frågor att göra och genomgående hävdar att hela processen är politiskt betingad. Domaren vände sig direkt till Trumps advokater och uppmanade dem:

– Kan ni vara vänliga att kontrollera er klient!

Vittnade under ed

Rättegången har pågått i drygt tre veckor och Trump har personligen varit på plats och lyssnat i sju dagar. När han på måndagen kallades till domstolen var det för att själv vittna under ed.

New Yorks demokratiska justitieminister Letitia James har väckt åtalet och Trump har från början hävdat att det är politiskt motiverat och en häxjakt för att störa presidentvalkampanjen.

ANNONS

Trump avstod inför sitt vittnesmål att upprepa de förklenande ord som han tidigare riktat mot domaren Arthur Engoron som han beskrivit som en ”knäppgök” och ”Trumphatare”. Det är domaren som vid denna rättegång fäller avgörandet och det finns inte – som i andra rättegångar – en jury.

Trump hävdar att de övervärderingar av fastigheter som åklagaren påstår att han gjort inte är felaktiga utan helt korrekta. Han tar sitt hem Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida och andra egendomar som exempel och framhåller att de är värda tjugofem till hundra gånger mer än vad oberoende bedömare hävdar.

Den stora frågan är exakt vad Donald Trump var medveten om vid övervärderingarna och om han personligen gav instruktioner till sina medarbetare. När hans söner Eric och Donald Jr tidigare förhörts har de genomgående hävdat att de inte varit medvetna om det som de anklagas för och att det – i de aktuella fallen – måste ha varit andra som agerat utan deras vetskap.

Donald Trump har under hela sin karriär gjort sig känd för att varken underteckna brev, mejl eller avtal som kan vara kontroversiella och väntas på det sättet även i detta fall försöka undandra sig ansvar.

Involverar barnen

Trump har involverat sina tre äldsta barn – Eric, Donald Jr och Ivanka – i sin affärsverksamhet men har vid upprepade tillfällen krävt att de skall lämnas utanför rättegångsförhandlingarna. Sonen Eric har varit engagerad i affärsverksamheten även under sin fars presidenttid medan Donald Jr lämnade affärerna och arbetade politiskt tillsammmans med sin far.

ANNONS

Dottern Ivanka har varit inblandad både ekonomiskt och politiskt. Det var hon som, enligt dokument i åtalet, lyckades övertyga Deutsche Bank att låna ut pengar till Trumpkoncernen sedan en rad andra banker sagt nej. Ivanka Trump skall ha övervärderat en rad tillgångar för lån till Posthotellet i Washington DC där Trump tecknat avtal för att starta hotellverksamhet. Den stora postkontoret är en statligt ägd byggnad. För ett par år sedan sålde Trump hotellverksamheten – som inte motsvarat hans förväntningar – till hotellkedjan Waldorf Astoria.

Men det är upptakten till Posthotellet som intresserar åklagaren. Ivanka Trump var då djupt involverad både när det gällde lån, inredning och den tidiga verksamheten. Hon övergick därefter till att arbeta som rådgivare med sin far i Vita huset tillsammans med sin man Jared Kushner.

Under tisdagen skall Ivanka vittna i New York. Hennes besked att hon inte kunde komma, eftersom hon måste ta hand om sina barn i hemmet i Florida, avslogs. Ivanka Trump är numera varken involverad i sin fars ekonomiska eller politiska arbete.

Och Donald Trump upprepar:

– Ge er inte på mina barn!

ANNONS